Вʼячеслав Пивоварник, підозрюваний в організації замаху на журналіста Бабченка, — про контакти з заступником Суркова, доходи та власну охорону. Інтервʼю

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

18 грудня ймовірний замовник замаху на журналіста Аркадія Бабченка Вʼячеслав Пивоварник записав відеозвернення. У Facebook він заявив, що 20 грудня не приїде на підготовче засідання суду в своїй справі. Його інтереси представлятиме адвокат Валентин Рибін. Раніше він захищав бойовика «ДНР» бразильця Рафаеля Лусваргі, колишніх працівників харківського «Беркута» і російських ГРУшників Євгенія Єрофеєва і Олександра Александрова. Пивоварник пообіцяв надати докази незаконних дій українських спецслужб, зокрема в контексті інсценування вбивства Бабченка.

Причетність Пивоварника до замаху на журналіста раніше підтвердив Борис Герман. Він вже отримав 4 роки і 6 місяців вʼязниці за організацію замаху. Герман у суді назвав Пивоварника людиною у фонді Путіна, яка відповідає за організацію терактів в Україні. СБУ заочно оголосила Пивоварнику про підозру в організації замаху на Бабченка та інших можливих вбивствах журналістів.

У відповідь Пивоварник у вересні записав відеозвернення. Він назвав себе агентом СБУ і заявив, що замах на Бабченка організувала сама спецслужба. Метою операції, за його словами, було залякати українських журналістів і громадських діячів. Повну версію відео дивіться тут. В СБУ цю заяву назвали фейком і не змогли підтвердити чи спростувати, що людина на відео — Пивоварник.

theБабель звʼязався з Вʼячеславом Пивоварником у Facebook . Щоб підтвердити його особу, ми попросили фото паспорта та актуальну фотокартку та отримали їх. Пивоварник розповів нам про дружбу і бізнес із Германом, звʼязки з фондом Путіна і власну охорону.

У вас в Facebook вказана геолокація «Будапешт». Ви зараз перебуваєте там?

Так, в Європі. Був на вихідних у Відні.

Ви знаєте, що СБУ не підтверджує достовірність ваших відеозвернень? Кажуть, що насправді не доведено, що чоловік на відео Вʼячеслав Пивоварник.

Звичайно, знаю, як і багато іншого, що насправді відбувається у цій справі. Але, якщо СБУ так складно впізнати на відео людину, яку розшукують усі українські спецслужби, то дивно, як вони взагалі когось знаходять.

Чому ви вирішили спілкуватися саме так, через відео?

У правовому полі, на жаль, спілкуватися не виходить. Вони [українські правоохоронці] спочатку заарештовують, а потім своє політичне шоу будують. На правосуддя надій теж немає.

Чому адвокатом ви обрали Валентина Рибіна? Якою буде стратегія захисту?

Рибін — професіонал у таких справах. І він не побоявся взятися за цю справу. Більшість адвокатів відмовлялися відразу, бо розуміли, який буде тиск з боку українських спецслужб.

Як ви можете пояснити свій статус головного підозрюваного у «справі Бабченка»?

Вся справа ґрунтується на заяві Германа в суді. Ось і весь статус, ось і всі докази. Германа сховали, справу засекретили. Це був великий і довгий проект. У квітні керівництво СБУ прийняло рішення, що Бабченко стане ключовою фігурою в ньому — так званою сакральною жертвою.

Чому «сакральною жертвою» обрали саме Бабченка?

Це не до мене питання. Швидше за все, через його критичну позицію, яка іноді доходить до маразму. Чомусь вони [українські можновладці] вважають, що його висловлювання так ранять правлячі еліти РФ, що вони поспішають його ліквідувати в країні, з якою перебувають у конфлікті. Будь-який незначний привід велика частина світу намагається використовувати проти РФ.

Крім Бабченка, ще когось розглядали?

Я не знаю.

Як Бабченка мотивували взяти участь в операції?

Це не моя частина роботи, тому тут не готовий коментувати. Я, як і будь-який агент, завʼязаний на куратора.

Хто був вашим куратором?

Андрій Капустін — працівник 3-го управління ГУР, в минулому співробітник ДКР [департаменту контррозвідки] СБУ.

Зараз ви спілкуєтеся з ним?

Остання комунікація влітку була, у мене все зафіксовано. Мені пропонували повернутися в Україну.

Звідки, на вашу думку, взявся список 47-ми? [Під час спецоперації ГПУ оприлюднила список з іменами 47 відомих українців, на яких, за словами генпрокурора Юрія Луценка, планувалися замахи].

Я думаю, коли нагорі усвідомили, що скоїли, і коли пішла незапланована реакція, необхідні були резонанси, змова й інтрига. Довелося створити список спочатку 30, потім 50-ти з чимось, потім 47-ми. Принцип вибору конкретних людей мені не зрозумілий.

Ви казали, що були виконавцем операції СБУ. Список з вами не обговорювали?

Я не був виконавцем. У мене була інша роль. Я на діяв на території РФ, і там мені потрібно було мотивувати і задокументувати, у разі позитивного результату операції, дії російської сторони щодо організації справи Бабченка чи ще якоїсь.

У чому була суть спецоперації СБУ, у якій ви брали участь? Навіщо ви мотивували когось у Росії?

А як без росіян російський слід реально показати? Щоб це можна було хоч якійсь міжнародній інстанції предʼявити? Тому і розроблялася операція, де через агентів у РФ необхідно було вийти на спецслужби або оточення людей, які займаються проектами в інших державах. Треба було ввійти до них в довіру, і спробувати зацікавити їх фінансувати і нібито організовувати провокаційні проекти.

З Германом ви як познайомилися?

Ми дружили і працювали з 2009 року, сімʼї близько знайомі.

Дружили? У вас велика різниця у віці.

Ви на склад парламенту й Кабміну подивіться — різниця у всіх суттєва, але хіба суть у віці? Кожна людина в різному віці починає активність. Ми займалися разом експортом озброєння, будували кілька бізнесів у галузі нафтопродуктів і логістики.

Скільки грошей ви отримували, працюючи на СБУ?

Ти заробляєш сам, виходячи з того, скільки продав послуг. Потім в СБУ через куратора передаєш наперед узгоджені суми. Можна було заробити від 15 до 50 тисяч доларів на місяць.

На суді Герман теж казав, що він — учасник спецоперації СБУ чи навіть співробітник СБУ.

Так, це правда. Його так само підставили, як і мене. Просто він зараз перебуває у них [українських спецслужб], і вони знають, як змусити людину говорити те, що їм необхідно.

Отже він — співробітник СБУ? В якому званні?

Не співробітник, а агент.

А ви — співробітник чи теж агент?

Агент.

Герман на суді казав, що ви відповідальний «у приватному фонді Путіна» за заворушення в Україні.

На народ прізвище Путін впливає добре. Хто у всьому винен? Особисто ВВП [Володимир Володимирович Путін]. А тепер ще і фонд зʼявився, де я мало не керівник. Це наша з вами сучасна українська риторика. В інформаційних кампаніях головне — чітко меседжі прописати і резонансних заяв побільше, а далі нехай народ розбирається, все одно ніхто нічого доводити не збирається. Ось [Тараса] Стельмашенка [його підозрюють у причетності до замаху на Бабченка] заарештували теж ні за що — за поїздку на заняття в РФ. У підсумку фактів немає, звинувачення немає, на судах порожнеча.

Ще раз уточню: слова Германа про участь у фонді Путіна — неправда?

Враховуючи той факт, що це — вигадана структура, це неправда.

Добре, а в цілому на Росію ви в якомусь статусі працювали?

Взагалі-то я працював у Росії в інтересах України, зокрема в інтересах українських спецслужб.

Росія намагалася вас перевербувати?

Тактика моєї роботи була через бізнес. Я вступав у відносини з представниками оборонних компаній і силовиків, або тієї ж адміністрації президента [РФ], суто через питання бізнесу або лобіювання. Це було необхідно, щоб вільно і постійно отримувати інформацію.

То спроби були?

Безумовно, я думаю, що хтось із силовиків вважав, що я був його інформатором. Ми спеціально закидали інформацію, яка могла б мотивувати їх на подальшу співпрацю.

Хто міг вважати вас своїм інформатором?

Ардзінба [Інал, державний радник Росії, колишній перший заступник Владислава Суркова, який у Кремлі відвовідає за взаємодію з Україною].

Після того, як справа Бабченка стало публічною, деякі ЗМІ написали, що ви знаходитеся в Росії. Це правда?

Так. Я був там, а після поїхав.
У вересні я ще заходив в Україну неофіційно, щоб вирішити питання з рідними.

Ви були агентом СБУ, і вас фактично викрили. Дивне рішення. Не боялися за свою безпеку?

Безумовно. І зараз ситуація не краще. Доводиться багато зусиль докладати для забезпечення безпеки.

Яких саме? У вас є охорона?

Так, і консультуюсь із силовиками.

Вас в Україні звинувачують за чотирма статтями, суд дав дозвіл на заочне розслідування, а СБУ оголосила в розшук. Що ви збираєтеся робити далі?

Доводити свою невинуватість і незаконну діяльність СБУ. Це кришування рейдерства і контрабанди усіх видів товарних груп, виведення коштів, торгівля зброєю, незаконний експорт, курирування незаконного трафіку мігрантів в Європу, боротьба з «неугодними» через контрольовані націоналістичні організації.

У вас є родина?

Є батьки, сестра. Неодружений, без дітей.

Як змінилося їхнє життя після того, як проти вас висунули звинувачення?

Вони не відчувають себе в безпеці, а загалом тримаються. Наше спілкування зведено до мінімуму, оскільки це небезпечно для мене — вони «на контролі».