«Виконав головне завдання свого президентства». Трамп оголосив про перемогу над «Ісламською державою» в Сирії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
«Виконав головне завдання свого президентства». Трамп оголосив про перемогу над «Ісламською державою» в Сирії

Waseem Andrabi / Hindustan Times via Getty Images

Президент США Дональд Трамп оголосив про перемогу в Сирії над терористами «Ісламської держави» (ІД). Про це він написав у Twitter.

«Ми перемогли ІД в Сирії — єдина причина, з якої ми перебували там під час мого президентства», — написав він. Президент США безпосередньо не заявив, що виводить американські війська з Сирії, однак про це практично одночасно написали провідні західні ЗМІ.

Газета Wall Street Journal з посиланням на власні джерела повідомила, що війська США проводять підготовку до «повного і швидкого» виведення контингенту з Сирії. За даними The Washington Post, контингент американців в Сирії становить близько двох тисяч осіб. Bloomberg з посиланням на джерело повідомляє, що Дональд Трамп віддав розпорядження про повне виведення військ.

Прес-секретар Білого дому Сара Сандерс підтвердила плани про виведення військ і про перемогу над ІД.

«Пʼять років тому ІДІЛ була дуже потужною і небезпечною силою на Близькому Сході, але тепер Сполучені Штати розгромили халіфат. Ці перемоги над ІДІЛ в Сирії не означають кынець коаліції або її кампанії. Ми почнемо повертати війська США в міру переходу до наступного етапу кампанії. Сполучені Штати спільно з союзниками готові знову брати участь на всіх рівнях у захисту американських інтересів, коли це необхідно, і ми будемо продовжувати працювати разом, щоб позбавити радикальних ісламістських терористів території, фінансування та підтримки», - сказала Сандерс.

Нагадаємо, США і союзники почали кампанію проти ІД у Сирії та Іраку в 2014 році. У вересні 2018 року Трамп заявив, що терористи «Ісламської держави» вигнані з Іраку і Сирії. Тоді він пообіцяв, що США братиме участь у врегулюванні сирійської кризи й надалі.

Виведення американських військ може зайняти від 60 до 100 днів. Віно розпочнеться після заключних етапів останньої операції проти ісламістів.