Другого фігуранта «справи Бабченка» — Тараса Стельмашенка — відпустили з-під варти просто в залі суду

Дата:
Другого фігуранта «справи Бабченка» — Тараса Стельмашенка — відпустили з-під варти просто в залі суду

Гонтар Володимир / УНІАН

У середу, 19 грудня, Шевченківський райсуд Києва звільнив з-під варти другого затриманого у справі про замах на журналіста Аркадія Бабченка — Тараса Стельмашенка. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Суд виніс вирок Стельмашенку: пʼять років позбавлення волі з випробувальним терміном у три роки. Під час засідання Стельмашенко зізнався незаконному зберіганні зброї, а військова прокуратура зняла з нього звинувачення у підготовці теракту.

Хто такий Тарас Стельмашенко?

СБУ заявила про затримання другого підозрюваного у «справі Бабченка» 15 червня. Його назвали «громадянином Т.». За даними СБУ, Стельмашенко керував організацією замаху на Бабченка.

В СБУ тоді заявили, що в травні Стельмашенко разом з ще двома українцями планували замах на Бабченка і навесні 2018 року приїжджали в Ростов-на-Дону, там проходили інструктаж. Квитки в Україну Стельмашенку і його супутникам купував Борис Герман [суд засудив його до 4 років і 6 місяців тюремного увʼязнення] на прохання Вʼячеслава Пивоварника, якого слідство вважає головним організатором замаху на Аркадія Бабченка. Генпрокурор Юрій Луценко назвав «громадянина Т.» імовірним кілером.

Повідомляли, що Стельмашенко — громадянин України, йому 40 років.

  • 29 травня спочатку ЗМІ, потім СБУ та МВС повідомили, що російського журналіста Аркадія Бабченка, який з 2017 року працював на телеканалі ATR в Києві, нібито застрелили біля його столичної квартири.
  • Наступного дня голова СБУ Василь Грицак заявив, що інформація про «вбивство» була частиною спецоперації, щоб попередити справжній замах на журналіста. Бабченко дав брифінг і розказав, як готувалося інсценування.
  • Того ж дня СБУ затримала організатора замаху на Бабченка — Бориса Германа, який запропонував своєму знайомому учаснику АТО $30 тис. за вбивство і вже передав йому частину суми. Пізніше генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що готували вбивства не тільки Бабченка: всього в списку потенційних жертв було 47 людей — журналістів і громадських діячів України.
  • Головний підозрюваний у цій справі Вʼячеслав Пивоварник дав інтервʼю theБабелю, у якому розповів про організацію замаху на журналіста Бабченка, контакти із заступником Суркова, доходи та особисту охорону.