Переговори зайшли в глухий кут: у КНДР заявили, що ніколи не підуть на денуклеаризацію, якщо США не усунуть свою ядерну загрозу

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Переговори зайшли в глухий кут: у КНДР заявили, що ніколи не підуть на денуклеаризацію, якщо США не усунуть свою ядерну загрозу

Dan Scavino Jr. / Wikimedia

Північна Корея заявила, що ніколи не відмовиться в односторонньому порядку від ядерної зброї, якщо Сполучені Штати не усунуть свою ядерну загрозу в першу чергу. Про це пише AP.

Заява офіційного корейського Центрального інформаційного агентства прозвучало під час переговорів між Сполученими Штатами і Північною Кореєю з приводу послідовності процесу денуклеаризації і зняття міжнародних санкцій.

Кім і президент Дональд Трамп зустрілися 12 червня в Сінгапурі, де вони поставили невизначену мету «повної денуклеаризації» Корейського півострова, не описавши, коли і як це станеться.

Але Північна Корея десятиліттями просувала концепцію денуклеаризації, яка не має ніякої схожості з американським визначенням, обіцяючи продовжувати ядерну розвиток, поки Сполучені Штати не виведуть свої війська, захищаючи Південну Корею і Японію. У заяві КНДР підтвердила свою традиційну позицію щодо денуклеаризації і звинуватила Вашингтон у тому, що вони плутаються в тому, що було узгоджено в Сінгапурі.

«Сполучені Штати повинні тепер визначити точне значення денуклеаризації Корейського півострова і, особливо, повинні правильно вивчити географію», —йдеться в заяві.

«Коли ми говоримо про Корейський півострів, він включає територію нашої республіки, а також весь регіон (Південна Корея), де Сполучені Штати розмістили свої сили, включаючи ядерну зброю. Коли ми говоримо про повну денуклеаризацію Корейського півострова, це означає усунення всіх джерел ядерної загрози не тільки з півдня і півночі, але і з районів, що межують з Корейським півостровом», — йдеться в заяві.

Ядерні переговори між Вашингтоном і Пхеньяном зайшли у глухий кут після зустрічі Трампа та Кім Чен Ина. Сполучені Штати хочуть, щоб Північна Корея надала детальний звіт про ядерні і ракетні обʼєкти, які будуть перевірені та демонтовані в межах потенційної угоди, у той час як КНДР наполягає на тому, щоб спочатку були зняті санкції.

Заяву Північної Кореї було зроблено наступного дня після того, як Стівен Бігун, спеціальний посланець адміністрації Трампа щодо Північній Кореї, заявив журналістам у Південній Кореї, що Вашингтон розглядає питання про ослаблення обмежень на поїздки в Північну Корею, щоб полегшити доставку гуманітарних вантажів, щоб допомогти подолати безвихідь в ядерних переговорах.