National Interest: Літак-розвідник США провів безглуздий політ над Україною і не «літав там, де треба»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
National Interest: Літак-розвідник США провів безглуздий політ над Україною і не «літав там, де треба»

Airman 1st Class Perry Aston / U.S. Air Force

Американський літак OC-135 ВПС США провів у грудні за запитом Києва марний розвідувальний політ над Україною і не наблизився до небезпечних регіонів Донбасу, Криму та Азова, де Росія розгорнула свої війська. Про це пише National Interest.

За даними видання, літак зробив лише одне коло над Україною. За словами американського експерта, політ був здійснений через два тижні після атаки російських кораблів у Керченській протоці і мав характер моральної підтримки.

Експерт з питань безпеки Стівен Уоткінс відстежив через програму пересування комерційних літаків маршрут OC-135 і зазначив, що розвідник зробив каплеподібне коло від Києва на південь та розвернувся за 20 кілометрів від адміністративного кордону з Кримом.

Видання вказує, що політ був здійснений у відповідності з угодою про відкрите небо від 1992 року. Вона дозволяє 34 країнам (зокрема й РФ) відправляти літаки з камерами та радарами для польотів над територіями один одного. У документі прописані обмеження на сенсори і вказані умови спостереження. Таким чином, камери літака навряд чи могли б зафіксувати щось під час такого польоту.

У грудні, після польоту ОС-135 над Україною, в Держдепартаменті заявили, що це було зроблено для висловлення американської підтримки українським партнерам проти російської «провокаційної та загрозливої активності». Однак Уоткінс вважає, що адміністрація Дональда Трампа лише вдає, що виступає проти Росії.

«Я вважаю, що це був тренувальний політ, який був потрібен для замилювання очей, щоб можна було публічно заявити про нібито надісланий сигнал», —уточнив він.

Видання також акцентує увагу на тому, що в 2014 році вже були такі польоти за участю літаків ВПС США ОС-135. Тоді вони пролетіли над потрібними місцями та зафіксували розташування російських військ.