Меттіс перед відставкою написав листа Трампу. Він був категорично проти виводу військ із Сирії та Афганістану

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Меттіс перед відставкою написав листа Трампу. Він був категорично проти виводу військ із Сирії та Афганістану

Wikimedia Commons

Міністр оборони США Джеймс Меттіс подав у відставку в четвер, після рішення президента Дональда Трампа вивести війська з Сирії. Меттіс послався на непримиренні політичні розбіжності з ним. Це застало Вашингтон зненацька. The Guardian наводить повний текст листа, який Меттіс написав Трампу.

«У вас є повне право вибирати собі такого міністра оборони, з яким у вас краще зійдуться погляди з усіх питань, я ж вважаю правильним залишити свою посаду», — написав він у листі президенту.

Трохи раніше, як передає CNN, високопосадовець адміністрації заявив, що Меттіс «категорично проти» рішення щодо Сирії та можливого виведення військ з Афганістану.

Справді, заява про відставку Меттіса рівнозначна докору Трампу за його погляди, а міністр оборони заявляє перед відставкою про важливість альянсів США і про те, що така політика «недвозначно» наближає їх до поглядів таких противників, як Росія і Китай.

«Я вважаю, що ми повинні бути рішучими і недвозначними в нашому підході до тих країн, стратегічні інтереси яких все більшою мірою суперечать нашим. Зрозуміло, що, наприклад, Китай і Росія хочуть сформувати світ відповідно до їх авторитарної моделі, що отримала право вето на рішення інших країн в галузі економіки, дипломатії і безпеки з метою просування своїх власних інтересів за рахунок своїх сусідів, Америки і наших союзників,» — йдеться в листі.

«Ми повинні зробити все можливе для просування міжнародного порядку», — також зазначив Меттіс.

Відставка виникла в хаотичний момент президентства Трампа: уряд США балансує на межі закриття уряду, адміністрація Трампа ось-ось буде змушена відповідати за результатами незалежних розслідувань, а президент бореться з наслідками серії звільнень і відставок.

Меттіс прямо не посилався на те, що він проти запланованого виведення американських військ із Сирії ( що застало союзників США зненацька), але відставний чотиризірковий генерал був непохитний у своїх словах, закликаючи Трампа не відступати.

  • Президент США Дональд Трамп заявив у Twitter, що міністр оборони країни Джеймс Меттіс вийде на пенсію в кінці лютого 2019 року. Американський лідер також зазначив, що назве нового главу Пентагону найближчим часом та «дуже вдячний Джиму за його службу». Меттіс обіймав цю посаду з 20 січня 2017 року.
  • Президент США Дональд Трамп оголосив про перемогу в Сирії над терористами «Ісламської держави» (ІД).