В африканській країні спіймали джихадиста, причетного до теракту в редакції Charlie Hebdo у 2015 році

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Французький джихадист, підозрюваний у наданні допомоги братам, які вчинили вбивства в редакції Charlie Hebdo в 2015 році, був заарештований в африканській державі Джібуті і чекає екстрадиції до Франції, про що заявив у пʼятницю міністр оборони Франції Флоренс Парлі, пише Reuters

36-річний Пітер Чериф, також відомий як Абу Хамза, був близький до Шерифа і Саїду Куаши, які 7 січня 2015 року застрелили 12 чоловік в офісі сатиричного видання Charlie Hebdo у Парижі.

Він був заарештований у неділю.

«Це дуже хороші новини, тому що цей терорист зіграв важливу роль у плануванні нападу на Charlie Hebdo», — сказав Парлі. «Це показує, що боротьба з тероризмом — довгострокова дія, і якщо ви залишитеся віддані справі, отримаєте результати».

Шериф і Саїд Куаші загинули в результаті нападу поліції через два дні після атаки в редакції.

Атака на Charlie Hebdo сталася через день після вбивства жінки-поліцейського Амеди Кулібалі прихильником «Ісламської держави». Наступного дня він напав на єврейський магазин на околиці Парижа, де вбив чотирьох заручників, перш ніж поліція вбила його.

  • Теракт в редакції стався 7 січня 2015 року в Парижі. В результаті нападу озброєних бойовиків загинуло 12 людей, поранено 11. Саїд і Шериф Куаші 9 січня були знищені французькими силовиками.
  • Відповідальність за теракт взяли на себе бойовики Аль-Каїди.
  • Теракт у редакції Charlie Hebdo став початком низки нападів у Франції в період з 7 до 9 січня 2015 року. Всього жертвами січневих терактів стали 17 осіб: 14 цивільних і 3 поліцейських.