Інженер NASA похвалився «бомбою з блискітками» проти крадіїв. У соцмережах запідозрили, що це фейк

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
Інженер NASA похвалився «бомбою з блискітками» проти крадіїв. У соцмережах запідозрили, що це фейк

rawpixel / Unsplash

Колишній інженер НАСА Марк Робер на своєму каналі в YouTube показав сконструйовану ним бомбу з блискітками, що на камеру знімає невдалих злодіїв, які намагаються вкрасти посилку.

При цьому користувачі Reddit і Твіттера помітили в ролику багато неточностей та неузгодженостей, тому стали сумніватися в достовірності зображених сцен з розплатою, яка наздоганяла «злодіїв».

У редакцію BuzzFeed News написав Пітер Логан, який провів власне розслідування, і видання опублікувало його результати.

Так, Логан помітив, що коли третій злодій відкриває бомбу з блискітками в будинку і вибігає на вулицю, видно двір злочинця. На думку розслідувача, він виглядає просто як простір поруч із будинком подруги Робера — Кікі.

Крім того, Логан помітив, що машина другого злодія, чорний Ford Focus, видно на інших кадрах поруч з будинком Кікі. Чоловік також кілька разів переглянув ролик і зміг прочитати адресу будинку третього злодія. Він знайшов його в Google Maps: виявилося, що будинок дійсно знаходиться по сусідству з подругою Робера. На думку чоловіка, це доводить, що всі «злодії» у відео були несправжніми.

На Reddit і в Twitter багатьох користувачів збентежило, що поліція ніяк не брала участь у розслідуванні крадіжок, а реакція бандитів була дуже повільною і мʼякою для людей, яких щойно обприскали блискітками і смердючою рідиною.

Логан і його однодумці звернулися до Роберу з питаннями, і він відредагував відео. Пізніше у своєму Twitter він заявив, що вилучив близько півтори хвилини ролика, коли зʼявилися причини вважати, що дві з пʼяти реакцій на бомби були несправжніми.

Винахідник розповів, що він попросив бажаючих допомогти йому з доставкою бомб на ганок, і зголосився друг його друга. При цьому, щоб компенсувати людям час, Робер пообіцяв заплатити їм, якщо хтось вкраде «посилку».

«Схоже, що в цих двох випадках «злодії» насправді були знайомими людини, яка вирішила мені допомогти. За відео з телефонів, які записують тільки деякі моменти, я не міг цього зрозуміти. Тоді я видалив ці реакції з оригінального ролика», — йдеться в його повідомленні.

Інженер приніс вибачення глядачам і зазначив, що він «повинен був зробити більше», щоб підтвердити справжність контенту. Він також пояснив, що інші реакції у відео справжні.

У свою чергу Пітер Логан заявив, що вибачення Робера були «гідними», однак у нього все ж залишилися сумніви.

«Він вибачається за ті моменти, де його зловили, але стверджує, що все інше — правда. Я не знаю, що з цим робити. Я не сумніваюся, що бомба з блискітками реальна і працює, а також у тому, що він розумний хлопець, який витратив багато часу, щоб її зробити. Але я продовжую вважати, що реакція всіх злодіїв там несправжня», — зазначив Логан.