SpaceX пʼятою спробою запустила ракету Falcon 9. Як це було, і що доправлять на орбіту?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Ракета-носій Falcon 9 із супутником системи глобального позиціонування третього покоління GPS III ВПС США в неділю, 23 грудня, стартувала на орбіту з космодрому на мисі Канаверал (Флорида, США), повідомила компанія-розробник ракети SpaceX.

SpaceX традиційно транслює запуск своєї ракети в прямому ефірі.

Запуск ракети із супутником мав відбутися ще 18 грудня. Проте за сім хвилин до старту через нештатні покази датчиків на першому ступені ракети-носія його було скасовано.

Пізніше, через несприятливі погодні умови — сильний вітер у районі космодрому або у верхніх шарах атмосфери — запуск кілька разів переносили.

Нарешті, о 15:51 за Києвом ракета успішно відірвалася від Землі й почала свій політ.

Супутник спочатку закинуть на висоту близько 1 тис. км над Землею, а згодом розмістять на середній навколоземній орбіті — приблизно на висоті 20 тис. км над планетою.

Натепер підтверджено штатну зупинку двигуна другого ступеня ракети. До 18:00 очікується виведення супутника на остаточну орбіту і старт його розгортання.

Що за супутник виводять на орбіту?

Апарат GPS III від LockheedMartin вагою 3,8 тонни стане першим у запланованому орбітальному угрупованні з 32 супутників глобального позиціонування третього покоління. Ці апарати поступово замінять застарілі супутники, які нині забезпечують сигнал GPS по всьому світу.

Супутники GPS III мають більшу потужність сигналу, дають змогу визначати місцезнаходження цивільних обʼєктів утричі точніше за нинішні супутники, для яких точність становить від 3 до 10 метрів. Для військових обʼєктів точність визначення місцерозташування буде ще вищою.

При цьому GPS III має значно кращі можливості боротьби з поміхами порівняно з більш ранніми апаратами. Вони будуть у вісім разів більш захищеними від подавлення супротивниками США.

  • Це перший випадок, коли приватна космічна компанія запускає супутник для військових США. Вартість одного супутника становить $577 млн. Термін експлуатації супутника нового покоління GPS становить 15 років.
  • За контрактом з ВПС США SpaceX не буде намагатися повернути перший багаторазовий ступінь ракети, а втопить його в Атлантичному океані, оскільки після старту на ньому не залишиться пального для посадки.
  • На початку грудня перший ступінь ракети-носія Falcon 9 не зміг успішно сісти на майданчик мису Канаверал і впав у океан.