Німецький журналіст збирав кошти на вигаданих сиріт. Тепер йому може загрожувати серйозне звинувачення

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Німецьке видання Der Spiegel, яке раніше викрило свого журналіста Клааса Релотіуса на вигадуванні героїв і текстів, зʼясувало, що він ще й збирав кошти на вигаданих сиріт із Сирії. Журналіста звільнили, а в прокуратуру подадуть скаргу проти Релотіуса для порушення кримінальної справи у звʼязку зі збором таких пожертв, повідомляє Der Spiegel.

Видання повідомило, що довідалося від читачів про проведення Релотіусом кампанії зі збору коштів з його приватної електронної пошти нібито на допомогу двом дітям-сиротам. Гроші журналіст просив переказувати на свій персональний рахунок.

Скільки донорів відгукнулися на цей заклик, скільки грошей вдалося зібрати, і що з цими грошима сталося, в редакції поки не знають. Реакція стверджує, що нічого не знала про кампанії Релотіуса.

Як журналіст підробив біографію сирійського хлопчика

У липні 2016 року в журналі вийшла публікація Релотіуса під назвою «Королівські діти» про брата і сестру з Сирії, які залишилися сиротами і жили в Туреччині. Der Spiegel заявляє про сумнівну правдивість цього тексту.

За словами фотографа, який супроводжував журналіста під час підготовки тексту, Релотіус сфальсифікував біографію хлопчика та дуже її драматизував. Зокрема, хлопчик не ховав свою матір, як про це писав Релотіус — вона жива і працює в магазині меблів у турецькому Газіантепі.

Der Spiegel також припускає, що сестри хлопчика не існує, і що Релотіус повністю її вигадав. Цю історію видання наразі перевіряє.

Сам Релотіус про результати своєї кампанії зі збору коштів розповів, що допоміг усиновити дітей у сімʼї лікарів у Нижній Саксонії. Втім, у виданні вважають, що це теж вигадка.