Поранених українських моряків захищають адвокати, які вели справи постраждалих теракту «Норд-Ост», редактора «Эха Москвы» та «вʼязня Болотної». Хто вони, та що відомо про стан їх підзахісних

Автор:
Тетяна Безрук
Дата:
Поранених українських моряків захищають адвокати, які вели справи постраждалих теракту «Норд-Ост», редактора «Эха Москвы» та «вʼязня Болотної». Хто вони, та що відомо про стан їх підзахісних

Sergei Malgavko \ Getty Images

Російські військові 25 листопада обстріляли й захопили українські судна «Яни Капу», «Бердянськ» і «Нікополь» в акваторії Азовського моря. Українських моряків взяли в полон, а троє з них — Андрій Артеменко, Андрій Ейдер і Василь Сорока дістали поранення. З Керченської лікарні №1 імені Пирогова відразу після арешту моряків етапували в лікарню слідчого ізолятора №1 в Москві — «Матросской тишины».

Першого грудня член московської Громадської спостережної комісії (структура, яка оглядає вʼязниці та слідчі ізолятори в Росії) Павло Пʼятницький повідомив про те, що Артеменко, Ейдера і Сороку оглянули терапевт, хірург, невропатолог та інфекціоніст. Полоненим зробили УЗО, ЕКГ і взяли аналізи. Через два тижні командування Військово-морських сил України повідомило, що в медичних довідках, які приходять на органи військового управління, немає дати і реєстраційних номерів. Це дає підстави вважати їх недійсними.

У ВМС України також не знають точних діагнозів поранених. Командування вважає, що це спроба затягнути час, щоб приховати докази. Про стан поранених моряків повідомляла і український омбудсмен Людмила Денісова. Інформація, яку отримала Денісова від Уповноваженого з прав людини в Росії Тетяни Москалькової та від українських консулів, була загальною, без конкретики.

Президент Петро Порошенко доручив адвокату Миколі Полозову координувати захист військовополонених моряків. За ініціативою адвоката було зібрано анкети 82 адвокатів, які вирішили захищати українських полонених. Зі слів Полозова, всі анкети передали до Офісу українського омбудсмена, а також у Службу безпеки України, щоб відібрати кандидатів. Загалом у справі українських моряків працюють 34 адвокати з Криму і Москви. Саме вони знають, в якому стані перебувають військовополонені моряки.

Артеменко, Ейдера і Сороку захищає Московська міська колегія адвокатів «Форт»: Марія Куракіна, Олександра Маркова і Сергій Бадамшин. Олександра Маркова — адвокат з невеликим стажем, але хорошим досвідом у політичних процесах в Москві. Вона представляє інтереси наймолодшого моряка Андрія Ейдера і вже зуміла кілька разів відвідати його в СІЗО. За словами Маркової, у Ейдера ще залишається осколок на внутрішній поверхні правого стегна, але він відмовляється його виймати у лікарні «Матросской тишины». А поки місце, де знаходиться осколок, продовжують дезінфікувати. Адвокат зазначила, що під час її першого візиту до СІЗО, її підзахисний кульгав, але пересувався без милиць. Милиці Андрію Ейдеру видали після звіту Громадської спостережної комісії про візит у СІЗО, але в них не було необхідності. Маркова також розповідає, що Ейдер переживає, що його переведуть із СІЗО «Матросская тишина» в «Лефортово» раніше, ніж він одужає.

Старші колеги Олександри Маркової відомі завдяки низці гучних політичних справ. Марія Куракіна, що представляє інтереси Андрія Артеменка, і Сергій Бадамшин, адвокат Василя Сороки, захищали Максима Панфілова та Марію Баронову, учасників так званого «Болотного дела». Шостого травня 2012 року, в день інавгурації Володимира Путіна на пост президента Росії, в Москві пройшов «Марш мільйонів», який закінчився зіткненнями між протестувальниками і поліцією. «Болотное дело» стало однією з найбільш гучних і масових політичних справ Росії останніх років. Крім того, Сергій Бадамшин — адвокат у справі нападу на заступника головного редактора радіо «Эхо Москвы» Тетяну Фельгенгауер, а Марія Куракіна захищала постраждалих від теракту під час мюзиклу «Норд-Ост» у Театрі на Дубровці у 2002 році.

За словами Сергія Бадамшина, у Василя Сороки осколком перебитий нерв, мʼязи і артерія. Станом на 19 грудня Сорока все ще не міг згинати пальці і відчував біль у руці. Третього військовополоненого моряка — Андрія Артеменка, у якого внаслідок обстрілу пошкоджені очі, оглянув офтальмолог. Артеменку осколок потрапив у запʼястя, тому він відновлюється поступово.

Людмила Денісова звернулася до голови місії Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Алана Ешліманна з проханням взяти участь у процесі і допомогти звільнити військовополонених. Представники Червоного Хреста зможуть потрапити до моряків тільки після того, як отримають дозвіл від Російської Федерації.

Поки російська влада такого дозволу Червоному Хресту не надала. Минулого тижня, в підконтрольному російській владі Верховному суді Криму почалися судові засідання за апеляційними скаргами у справах українських моряків. Суд відхилив девʼять з 24 апеляцій, залишивши моряків у СІЗО до 25 січня 2019 року.