Індонезія потерпає від стихійного лиха. Тисячі постраждалих і сотні зруйнованих будинків — як виглядає узбережжя після цунамі

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:

У ніч на 23 грудня біля узбережжя Індонезії сталося масштабне цунамі, спричинене виверженням вулкана. Унаслідок цього постраждало близько двох тисяч людей, а більше п’яти тисяч змушені були покинути свої домівки. Хвиля заввишки у три метри зруйнувала понад 500 будинків, потрощила авто й дерева. theБабель зібрав фотодобірку наслідків руйнівного цунамі біля індонезійського узбережжя.

Цунамі сталося у Зондській протоці, що розділяє острови Ява і Суматра. Найбільше постраждали округи Пандегланг, Південний Лампунг і Серанг, де розташовані популярні індонезійські курорти. Стихійне лихо пошкодило більше 600 будинків, 69 готелів, сотні автівок і човнів.

За останніми даними, загинуло більше 370 людей, майже півтори тисячі дістали травми і ще більше сотні вважаються зниклими безвісти. А більше 5,5 тисячі людей змушені шукати тимчасового притулку.

Цунамі могло спровокувати нещодавнє виверження вулкану Анак-Кракатау, який виявляв особливу активність ще від червня цього року, час від часу викидаючи в атмосферу величезні стовпи попелу, а іноді й так звані вулканічні бомби — скупчення лави, що вилітають з жерла вулкана під час виверження. Через те, що серія його вивержень досі триває, в Індонезії оголошено про загрозу нового цунамі. Людей закликають певний час триматися подалі від узбережжя.

За словами експертів, великої кількості потерпілих не вдалось уникнути через неефективну роботу системи раннього сповіщення про цунамі та застарілу апаратуру, попри той факт, що Індонезія розташована у сейсмонебезпечній зоні. Головним недоліком системи сповіщення називають те, що вона налаштована на моніторинг землетрусів, а не підводних тектонічних зсувів, які також здатні провокувати цунамі.

Donal Husni / NurPhoto via Getty Images

Ulet Ifansasti / Getty Images

Dimas Ardian / Bloomberg via Getty Images

За прогнозами рятувальників, кількість потерпілих зростатиме, оскільки через завали на дорогах рятівні служби не можуть швидко дістатися до всіх районів, що постраждали від стихійного лиха. Більшість загиблих і потерпілих — місцеві мешканці. Даних про потерпілих українців наразі немає.

Ed Wray / Getty Images

Ed Wray / Getty Images

Ulet Ifansasti / Getty Images

Ed Wray / Getty Images

Це вже другий випадок масштабного стихійного лиха в Індонезії за останні кілька місяців. У вересні 2018 року близько двох тисяч людей загинули на острові Сулавесі, коли спровоковане потужним землетрусом цунамі зруйнувало місто Палу на цьому острові.