Заборона на в’їзд росіянам і перенесення футбольних матчів. Головні події воєнного стану

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Заборона на в’їзд росіянам і перенесення футбольних матчів. Головні події воєнного стану

Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

Сьогодні, 26 грудня, о 14:00 в Україні завершується дія воєнного стану. Його ввели місяць тому після того, як 25 листопада Росія вперше відкрито використала зброю проти України — військові РФ обстріляли українські кораблі «Бердянськ», «Нікополь» та буксир «Яни Капу» в Керченській протоці та захопили в полон 24 українських моряки. Троє з них отримали поранення.

Воєнний стан діяв у 10 областях: Чернігівській, Вінницькій, Донецькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Одеській, Харківській, Запорізькій та Херсонській, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії. theБабель нагадує, що відбулося в Україні за цей час.

Військові — у повній бойовій готовності

Збройні сили України, Нацгвардія, Служба безпеки України та кораблі українських прикордонників були переведені у повну бойову готовність.

Збори резервістів

У грудні в навчальних центрах та на військових полігонах Збройних сил стартували збори резерву першої черги. Їх мета — підвищити готовність військ «на випадок відкритої агресії з боку Російської Федерації».

На базі окремої бригади морської піхоти Військово-морських сил збори тривали 15 днів і завершились 23 грудня. У областях з воєнним станом проходили збори резервістів, приписаних до місцевих підрозділів тероборони. Вони тривали 10 днів.

Заборона на в’їзд росіянам

Україна заборонила вʼїзд чоловікам-громадянам Росії віком від 16 до 60 років. Однак росіян обіцяли пропускати в Україну, якщо вони подорожують з гуманітарною метою, наприклад на похорон родичів.

Також Штаб Операції обʼєднаних сил вирішив обмежити вʼїзд на непідконтрольні Україні території Донецької та Луганської областей іноземцям.

Прокуратура оголосила в розшук заступника голови Прикордонної служби ФСБ Росії

Генеральна прокуратура показала відео з реконструкцією подій у Керченській протоці 25 листопада, зібрала 17 томів доказів вчинення Російською Федерацією агресії проти українських Військово-морських сил.

Крім того, Військова прокуратура оголосила в розшук 8 росіян за захоплення українських кораблів. Серед них — заступник керівника Прикордонної служби ФСБ Росії Г. Медведєв.

УЄФА перенесла до Києва останній матч «Шахтаря» у Лізі чемпіонів

Через воєнний стан Спілка європейських футбольних асоціацій переніс матч донецького «Шахтаря» у Лізі чемпіонів проти французького «Ліона» з Харкова до Києва. Гра відбулась 12 грудня на стадіоні НСК «Олімпійський». Також УЄФА перенесла до Києва матч полтавської «Ворскли» в Лізі Європи проти лондонського «Арсеналу».

Відбулися вибори в обʼєднаних тергромадах

У 78 обʼєднаних територіальних громадах (ОТГ) в 13 областях відбулися перші місцеві вибори сільських та міських голів і депутатів. Частина громад залишилася без виборів і чекає на закінчення воєнного стану.

Держдеп США вирішив виділити для ВМС України $10 млн

Державний департамент США виділить додатково $10 млн для нарощування військово-морського потенціалу України через агресію Росії та захоплення трьох українських кораблів у Керченській протоці. У США зазначили, що роблять це на знак солідарності з Литвою і Великою Британією, які теж планують збільшити допомогу Україні в галузі безпеки.

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію проти мілітаризації Росією Криму

У документі наголошується на загрозах безпеці ,які Росія створює для України, Чорноморського регіону і всієї Європи перекиданням до Криму військ і зброї, зокрема літаків і ракет, здатних переносити ядерний заряд. Вперше прозвучав прямий заклик до Росії негайно вивести з Криму свої війська і припинити його тимчасову окупацію. В ООН від Росії вимагають припинити блокувати кораблі в Керченській протоці, а також не перешкоджати судноплавству в морях.

Україна отримала транш Міжнародного валютного фонду

Україна отримала перший транш на суму близько $1,4 млрд за новою програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом на умовах програми Stand-By Arrangement (SBA). Програму SBA Рада директорів МВФ ухвалила 18 грудня 2018 року. Вона передбачає надання Україні фінансування на загальну суму 2,8 млрд спеціальних прав запозичень (близько $3,9 млрд) упродовж 14 місяців.

Священикам УПЦ МП заборонили служити капеланами в українському війську

Після Обʼєднавчого собору, де Україна отримала єдину Православну церкву, Верховна Рада ухвалили законопроект №5309. Він зобов’язує релігійні організації вказувати у своїй повній назві приналежність релігійної організації до керівного центру, якщо він розташований за межами України — на території держави, яка вчинила військову агресію проти України або окупувала частину території, тобто до Російської православної церкви (РПЦ).

Також згідно із законом священикам УПЦ МП заборонять служити капеланами в українському війську.