Луценко назвав атаку в Керченській протоці «третьою хвилею окупації України». Він упевнений, що ситуація загрожує і Європі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що напад російських кораблів у Керченській протоці на українські судна ВМС ЗСУ був «третім етапом окупації території України». Луценко зазначив, що після атаки російських кораблів біля кордонів України було зафіксовано скупчення сил російських військ, що вплинуло в сукупності на прийняття рішення про введення воєнного стану.

Про це він розповів в інтервʼю німецькому виданню Bild.

За його словами, конфлікт в протоці був не звичайним інцидентом. «Росія блокує Азовське море і окупує його. Мова йде не тільки про водний простір, але і про блокаду міста Маріуполя», — сказав він.

Луценко заявив, що першими двома етапами окупації були вторгнення в Крим та дії РФ на Донбасі.

Генпрокурор вважає, що найкращою відповіддю Росії буде заборона на вхід її кораблів у порти європейських країн, а також формування міжнародних супровідних конвоїв при проході українських суден у Керченській протоці.

Він пояснив, що проблема стосується не тільки України. «Окупація Азовського моря зачіпає всі держави, які мають військово-морський флот, а отже, і Німеччину. Якщо ми допустимо це, Росія продовжить. Наступною її метою призначення може стати Чорне море», — попередив Луценко.

Відповідаючи на питання про воєнний стан і вплив на вибори, Луценко сказав, що вибори не можуть бути скасовані, оскільки вони «священні для української політики».