Україна пропонує Росії великий обмін заручниками перед Різдвом. Сепаратисти назвали ініціативу Києва піар-акцією

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Україна пропонує Росії великий обмін заручниками перед Різдвом. Сепаратисти назвали ініціативу Києва піар-акцією

Космач Олександр / УНІАН

Українська сторона в Тристоронній контактній групі пропонує провести «велике звільнення» заручників у форматі 22 на 22, 39 на 11 та 33 на 8 у переддень Різдва — 5 січня 2019 року. Про це повідомила у Facebook заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

«Українська сторона вимагає звільнення заручників і політвʼязнів. Ми готові говорити про різні формати, обговорити кожне прізвище, зробити все для зближення позицій і звільнення затриманих. Було б дуже правильно і гуманно звільнити всіх до Різдва, до 7 грудня 2019 року», — наголосила нардеп.

За її словами, Київ не отримав жодної відповіді від Росії та представників окремих районів Донецької області (ОРДО). А представники сепаратистів на окупованих територіях Луганської області надіслали листа, в якому назвали ініціативи України зі звільнення заручників «піар-акцією»

«Розумію, що маріонеткам Кремля всі ініціативи України Кремль наказує називати «піар-акцією», але для 150 людей, які сьогодні утримуються в тюрмах РФ, України і на тимчасово окупованих українських територіях Донбасу, для їх родин 5 січня могло б стати найщасливішим днем. Навряд чи затримані та їх родини вважають пропозиції зы звільнення піаром», — підкреслила Геращенко.

Вона наголосила, що Росія та її представники за роки бойових дій на Донбасі не дали жодної письмової відповіді на українські пропозиції.

Також Українська сторона в ТКГ наполягає на проведенні відеоконференції гуманітарної групи 27 грудня. Але координатор від ОБСЄ Тоні Фріш пропонує провести її на два дні пізніше — 29 грудня.

  • Раніше українська сторона у ТКГ пропонувала організувати обмін увʼязнених і полонених 27 грудня .Київ був готовий обміняти 23 громадян Росії на 23 українців, які перебувають у кремлівських вʼязницях. А також передати 66 сепаратистів в обмін на 19 заручників в ОРДЛО. Проте російська сторона такі пропозиції не приймає.
  • Потім Київ назвав нову дату обміну — 5 січня, і збільшив кількість сепаратистів, яких може помилувати в обмін на українців. Звільнення заручників 27 грудня зірвалося через відмову РФ і ОРДЛО.
  • Востаннє обмін полоненими між українською стороною і угрупованнями «ЛНР» та «ДНР» відбувся у грудні 2017 року. Тоді в Україну повернулися 73 особи, а на окуповану територію — 233. Після цього Росія відкидала всі пропозиції та вимоги України.