Порошенко: Воєнний стан в 10 областях завершився, проведена величезна робота

Дата:
Порошенко: Воєнний стан в 10 областях завершився, проведена величезна робота

Пресслужба президента України

Президент Петро Порошенко повідомив про закінчення дії воєнного стану в Україні. Про це голова держави заявив, відкриваючи засідання Ради національної безпеки і оборони.

«О 14:00 припиняється воєнний стан, це моє принципове рішення. Воно базується на всіх складових поточної ситуації з безпекою в державі», — заявив Порошенко.

Однак, за його словами, зберігаються ризики для України. З одного боку — загроза прямої військової агресії (з боку Росії), з іншого — наступ на права і свободи громадян.

При цьому Порошенко пообіцяв нейтралізувати загрози та доручив главам обласних адміністрацій, керівникам міністерств і відомств проінформувати суспільство про підсумки та результати воєнного стану.

Порошенко запевнив, що вибори в Україні відбудуться, як і заплановано, 31 березня 2019 року. «Якби не вибори, ми би попросили Раду продовжити цей воєнний стан», — підкреслив Порошенко.

Він також додав, що поки Україні не вдалося повернути 24 військовополонених моряків. «Ми зробимо все можливе, щоб ви якнайскоріше опинилися вдома», — запевнив президент.

За його словами, воєнний стан дозволив армії виконати ряд важливих завдань. «Міноборони, Генштаб здійснили передислокацію військ туди, де вони найбільш необхідні, щоб відбити можливі атаки Росії, посилена протиповітряна оборона в південних і східних областях, провели навчальні збори резервісти першої черги, пройшло бойове злагодження бригад територіальної оборони і рад оборони областей, посилили оборону кордону і обʼєктів інфраструктури», — уточнив Порошенко.

  • Україна ввела воєнний стан 26 листопада після того, як 25 листопада Росія вперше відкрито використала зброю проти України — військові РФ обстріляли українські кораблі «Бердянськ», «Нікополь» та буксир «Яни Капу» в Керченській протоці й захопили в полон 24 українських моряки. Троє з них отримали поранення.
  • Воєнний стан діяв у 10 областях: Чернігівській, Вінницькій, Донецькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Одеській, Харківській, Запорізькій та Херсонській, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.