Пʼятий день «шатдауну», і далі буде тільки гірше. Як США переживають зупинку роботи уряду?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
Пʼятий день «шатдауну», і далі буде тільки гірше. Як США переживають зупинку роботи уряду?

Win McNamee / Photo by Win McNamee / Getty Images

З 22 грудня у США настав «шатдаун» — закриття кількох урядових департаментів і агентств через бюджетну суперечку між президентом США Дональдом Трампом і Конгресом, проте через різдвяні свята лише 26 грудня стало першим повноцінним робочим днем при «шатдауні». Видання Time зазначає, що США лише починає відчувати наслідки зупинки роботи уряду.

Досі державним і федеральним працівники здебільшого вдавалося уникнути незручностей, тому що уряд не працює в вихідні, а федеральні працівники були звільнені від обовʼязків з нагоди Різдва.

Що таке американський «шатдаун»?

21 грудня в Конгресі США не змогли прийняти проект бюджету. Основною причиною стала суперечка про виділення коштів на будівництво стіни з Мексикою. Цю ініціативу схвалила Палата представників, але заблокували демократи в Сенаті. Тому з 22 грудня без затвердженого фінансування зупинилася робота частини держорганів США.

Під удар «шатдауну» потрапили департаменти внутрішньої безпеки, транспорту, сільського господарства, а також NASA, Держдепартамент, Міністерство юстиції та інші. Близько 380 тисч людей змушені піти у неоплачувану відпустку, а 420 тисяч осіб, без роботи яких уряд США не зможе обійтися, працюватимуть безкоштовно — наприклад, поліція та інші працівники правоохоронних органів.

Коли може закінчитися «шатдаун»?

Дональд Трамп заявив, що «шатдаун» триватиме до тих пір, поки демократи не погодяться виділити кошти на спорудження обіцяної Трампом стіни на кордоні США і Мексики.

При цьому американський президент заявив, що не може відповісти на питання, коли уряд цілком відновить свою роботу.

«Я не можу сказати вам, коли уряд буде відкрито. Я можу вам сказати, що його не буде відкрито, поки у нас не буде стіни або огорожі [на кордоні з Мексикою], як би вони це не називали», — сказав Трамп.

Президент США стверджує, що багато федеральних працівників, які не отримують зарплат і при цьому змушені працювати в умовах «шатдауну», заявили про те, що підтримують його жорстку позицію щодо фінансування стіни. Проте Time зазначає, що в соцмережах багато американців вкрай стурбовані майбутніми фінансовими труднощами через зупинку роботи уряду.

  • У 2018 році США вже пережили два «шатдауни» — в січні і в лютому.
  • Трамп провів зустріч в Овальному кабінеті з лідером меншості в палаті представників Ненсі Пелосі і лідером меншості в Сенаті Чаком Шумером, намагаючись укласти угоду та запобігти частковому закриттю уряду.