Індекси фондових бірж США встановили десятирічний рекорд

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

У середу, 26 грудня, на американських біржах було встановлено рекордне за останні десять років зростання. Фондовому ринку вдалося трохи компенсувати втрати, яких він зазнав раніше у грудні, пише «Голос Америки».

Так, промисловий біржовий індекс Dow Jones виріс більше ніж на тисячу пунктів — це рекордний показник за всю історію його існування. Зростання склало майже 5% завдяки інвесторам, які відновили торги після різдвяних канікул. У свою чергу зведений індекс S&P 500 протягом середи виріс на 5%, високотехнологічний Nasdaq — на 5,8%.

Найбільше в цей день виросли акції технологічних і медичних компаній, банків, торгових мереж, зокрема великих інтернет-магазинів. Акції Amazon встановили рекорд росту за останній рік. Зросли й акції енергетичних компаній. Цьому посприяло зростання вартості американської нафти, рекордне за останні більш ніж два роки.

За словами експертів, ринки перейшли від стрімкого падіння до рекордного зростання завдяки позитивним новинам. Уолл-Стріт отримала сигнал з Вашингтона: президент Трамп не буде намагатися звільнити голову Федеральної резервної системи Джерома Пауелла.

Втім, навіть зважаючи на таке рекордне зростання, грудень 2018 року залишається для ринку найгіршим груднем за останні 87 років. Минулого разу біржі зазнавали подібних втрат у грудні 1931 року, в самий розпал Великої Депресії.

В цілому 2018 рік став дуже невдалим для американського фондового ринку. За оцінкою економістів, у цьому році ринки зазнали найбільших втрат за останні десять років.