У Twitter запекло сперечаються, чи потрібен холодець на новорічному столі та який. Ми знайшли ідеальний рецепт

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
У Twitter запекло сперечаються, чи потрібен холодець на новорічному столі та який. Ми знайшли ідеальний рецепт

Артем Марков / «Бабель»

Перед Новим роком люди діляться на кілька таборів. Одні визнають олівʼє виключно з докторською ковбасою, інші — з куркою. Хтось відстоює класичний рецепт оселедця під шубою, хтось лобіює модернізований тертим яблуком. Окремо стоїть група радикалів — фанати і противники холодцю. З приводу останнього щороку запекло сперечаються у Twitter. theБабель зібрав аргументи за і проти та запитав у відомого шеф-кухаря, як приготувати ідеальний холодець.

Шанувальники холодцю пишуть про його явні та приховані переваги:

Деякі наполягають на елітарності холодцю:

Для інших холодець — проста радість чи ще нескорена вершина:

Противники холодцю налаштовані рішуче:

Деякі навіть стилізують невдалий флірт під історії про холодець:

Окремі битви ведуться за правильний рецепт холодцю:

Як зварити холодець, щоб він вийшов тим самим — золотистим, прозорим і, головне, застиглим, ми дізналися у кухаря року за версією гурман-клубу The Ukrainian Connoіsseur Club Віктора Тимчишина.

Потрібен продукт, що містить багато речовини, яка допоможе холодцю застигнути. Зазвичай беруть свинячі ніжки або яловичі гомілки. Краще взяти і те, і те. На один кілограм кісток — 3—4 літри води. Додати трохи мʼяса: можна півкурки і, наприклад, яловичі щоки — в них багато желюючої речовини.

Добре б натерти все це сухим молоком і запекти до світло-коричневого кольору. Це додасть холодцю горіховий присмак.

Далі поміщаємо кістки, мʼясо та щоки в каструлю, заливаємо водою. Готуємо при повільному кипінні чотири-пʼять годин. Знімаємо пінку та зайвий жир. За дві години до кінця варіння кидаємо корінь селери, часник, підпечену в лушпинні цибулю та моркву. За півгодини до готовності — лавровий лист, перець-горошок і можна пучок зелені.

Потім все проціджуємо, відокремлюємо мʼясо від кісток, розкладаємо його в порційний посуд. Бульйон ще раз доводимо до кипіння і заливаємо ним мʼясо. Даємо охолонути — і готово.

Важливо! Холодець може не застигнути, якщо було багато води, бульйон варився на сильному вогні чи взяли неправильні кістки. Якщо сталося щось із цього, додати желатин — не соромно.