Reuters: Трамп хоче заборонити американським компаніям купувати техніку Huawei і ZTE

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Президент США Дональд Трамп розгляне в 2019 році розпорядження про оголошення надзвичайної ситуації в країні, яке заборонить компаніям США використовувати телекомунікаційне обладнання китайських виробників Huawei і ZTE. Про це повідомляє Reuters з посиланням на три джерела, знайомі із ситуацією.

Якщо таке розпорядження буде підписано, воно стане останнім кроком адміністрації Трампа до витіснення Huawei Technologies Cos Ltd і ZTE Corp. з ринку США. Сполучені Штати стверджують, що ці дві компанії працюють за вказівкою китайського уряду та що їх обладнання може бути використане для шпигунства за американцями.

Розпорядження змусить Міністерство торгівлі США заборонити американським компаніям купувати обладнання в іноземних виробників телекомунікаційних засобів, якщо вони представляють значні ризики для національної безпеки.

Хоча в наказі навряд чи будуть прямо називатися Huawei або ZTE, джерело Reuters повідомило, що чиновники від Міністерства торгівлі передбачувано тлумачитимуть його як дозвіл обмежити поширення обладнання, виробленого цими компаніями.

Розпорядження буде посилатися на Міжнародний закон про надзвичайні економічні повноваження, який дає президенту США повноваження регулювати торгівлю у відповідь на надзвичайний стан, що загрожує країні.

Ця проблема набуває особливої актуальності, бо оператори бездротового звʼязку США шукають партнерів у процесі підготовки до впровадження бездротових мереж наступного покоління стандарту 5G.