Кінотеатр «Київ» можуть закрити слідом за «Кінопанорамою» та «Україною»

Автори:
Лєна Ковальчук, Олена Мельник
Дата:
Кінотеатр «Київ» можуть закрити слідом за «Кінопанорамою» та «Україною»

Олександр Синиця / УНІАН

На початку 2019 року в кінотеатру «Київ» закінчується термін оренди приміщення в центрі столиці за адресою Велика Васильківська, 19. Голова Держкіно Пилип Іллєнко написав пост у Facebook, у якому сказав, що подальша доля закладу під питанням.

Що сталося?

Будівля кінотеатру належить Департаменту комунальної власності міста Києва. Нещодавно в столиці вже закрили два найстаріших кінотеатри — «Кінопанорама» та «Україна». У розмові з Іллєнком директор ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ» Вілія Бондаренко сказала, що 4 січня у них закінчується договір оренди, який вони підписували з 1999 року.

Під її керівництвом, пише Іллєнко, в кінотеатрі був проведений капітальний ремонт приміщення, обладнані зали, а сам кінотеатр став культурним центром, де демонструвалися українські фільми та проходили дні європейського кіно, у тому числі й міжнародний кінофестиваль «Молодість». За його словами, незважаючи на звернення директора Вілії Бондаренко у відповідні структури, їй навіть не повідомили про подальші плани щодо приміщення. Іллєнко написав, що зараз готує звернення до мера Києва Віталія Кличка з проханням зʼясувати ситуацію та сприяти продовженню роботи кінотеатру, який відіграє важливу роль у культурному житті столиці.

Що кажуть у кінотеатрі?

У розмові з theБабелем директор кінотеатру «Київ» Вілія Бондаренко підтвердила, що робота кінотеатру насправді під загрозою. Кілька днів тому у неї відбулася розмова з представником Департаменту комунальної власності міста Києва, де їй в усній формі дали зрозуміти, що продовжувати оренду не планують.

«Ми вклали в розвиток кінотеатру 57 мільйонів гривень, коли ми сюди прийшли, тут була справжня розруха, а тепер це сучасний кінотеатр, де показують різне кіно. У нас у січні заплановані дні французького кіно, у травні тут повинен пройти фестиваль «Молодість», ми запланували весь наступний рік, уже продаємо квитки, а договору про продовження оренди на руках у нас досі немає», — сказала директор кінотеатру Вілія Бондаренко.

Офіційної відмови у продовженні оренди керівництво кінотеатру поки що не отримувало.