Шостий день «шатдауну». Зачиняються національні парки, постраждала судова система

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
Шостий день «шатдауну». Зачиняються національні парки, постраждала судова система

skeeze / Pixabay

Американські законодавці не бачать перспектив швидкого закінчення часткового припинення роботи уряду США — т. зв. «шатдауну». Тим часом тисячі федеральних працівників не можуть приступити до своїх обовʼязків через розкол, викликаний вимогами Дональда Трампа внести в бюджет фінансування стіни на кордоні з Мексикою, пише The Washington Post.

У четвер, 27 грудня, триває вже шостий день «шатдауну», і з урахуванням того, що голосів у Конгресі за бюджетний проект Трампа все ще немає, ситуація затягнеться принаймні до пʼятниці, 28 грудня.

«Шатдаун» в США в грудні-2018

  1. У Конгресі США не змогли прийняти проект бюджету через розбіжності у позиціях з фінансування стіни на кордоні з Мексикою.

  2. Перший день «шатдауна», вихідний у США. Поліція та інші правоохоронці починають працювати без зарплат.

  3. Другий день «шатдауна», вихідний у США. Трамп приймає рішення не їхати в резиденцію у Флориді, а провести Різдво в Білому домі.

  4. Третій день «шатдауна», переддень Різдва. У Вашингтоні відключили освітлення головної різдвяної ялинки країни.

  5. Четвертий день «шатдауна», Різдво. Трамп заявив, що «шатдаун» триватиме до тих пір, поки демократи не погодяться виділити $5 млрд на стіну на кордоні з Мексикою.

  6. П'ятий день з початку «шатдауна» і перший повноцінний робочий день. Порушена робота департаментів внутрішньої безпеки, транспорту, сільського господарства, а також NASA і Держдепартаменту. Близько 380 тисяч федеральних працівників пішли у неоплачувану відпустку, а 420 тисяч — продовжили працювати безкоштовно.

  7. Шостий день «шатдауна». Порушена робота управління по боротьбі з тероризмом і фінансової розвідки Мінфіну США, один із підрозділів якого, OFAC, займається санкціями, а також Мін'юсту США і судової системи країни. Голосів в Сенаті за запропонований Трампом бюджет з $5 млрд на стіну на кордоні з Мексикою не вистачає.

Багато національних парків в усій країні зачинилися, а Служба внутрішніх доходів США планувала закрити лінії допомоги платникам податків. «Шатдаун» також почав позначатися на судовій системі країни — Міністерство юстиції попросило федерального суддю тимчасово призупинити деякі справи, поки уряд не надасть фінансування для департаменту.

Чому зупинилася робота уряду?

Білий дім зажадав, щоб Конгрес затвердив кошторис до $5 млрд на будівництво стіни вздовж кордону США з Мексикою, а демократи відхилили цю пропозицію, назвавши її марнотратною.

Прес-секретар лідера демократів у Палаті представників Ненсі Пелосі сказала, що ймовірний план демократів полягає в тому, щоб 3 січня виставити на голосування законопроект, який профінансує уряд, але без грошей на стіну Трампа. Це буде перший день нової сесії Конгресу.

Раніше демократи підтримали внесення додаткових $1,3 млрд на фінансування безпеки кордонів, погодившись також на додаткові $1,6 млрд під час переговорів з республіканцями в Конгресі.

  • У 2018 році США вже пережили два «шатдауни» — у січні і в лютому.
  • Трамп провів зустріч в Овальному кабінеті з лідером меншості в палаті представників Ненсі Пелосі і лідером меншості в Сенаті Чаком Шумером в спробі укласти угоду і запобігти частковому закриттю уряду.