Маск попросив суд відхилити позов дайвера, якого назвав педофілом у Twitter

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Маск попросив суд відхилити позов дайвера, якого назвав педофілом у Twitter

David Paul Morris / Bloomberg via Getty Images

Ілон Маск попросив американського суддю відхилити позов британського дайвера — одного з рятівників футбольної команди хлопчиків, які потрапили в підводну печеру в Таїланді. Той стверджував, що Маск обмовив його, назвавши педофілом і ґвалтівником. Про це пише The Guardian.

У середу на судовому засіданні в окружному суді США в Лос-Анджелесі адвокати Маска заявили, що коментарі їхнього клієнта про Вернона Ансворта були захищені свободою слова та першою поправкою до конституції США, навіть якщо у них не було якоїсь фактичної основи.

Ці заяви були «просто образними атаками; навіть якщо вони образливі, такі спекулятивні образи за своєю природою є захисними і захищені першою поправкою», — сказали юристи.

Маск 15 липня назвав Ансворта «педофілом» у твіті, який прочитали понад 22 мільйони підписників. За коментар підприємець пізніше вибачився. Він також закликав репортера BuzzFeed News в електронному листі від 30 серпня провести розслідування і «припинити захищати ґвалтівників».

Ансворт спростував ці звинувачення.

Він сказав, що став мішенню після того, як дайвери відмовилися використовувати міні-підводний човен, запропонований ракетною компанією SpaceX Маск. Ансворт сказав, що пропозиція була «піар-ходом», і пристрій не спрацював би.

Слухання призначено на 1 квітня 2019 року.

Ансворт, який живе в Гартфордширі, на північ від Лондона, вимагає не менше $75 тис. компенсації за завдану шкоду, плюс незазначені штрафні санкції у своєму позові від 17 вересня.

Що це за історія?

У червні 12 дітей з футбольної команди вирушили разом з тренером на екскурсію в печеру Тхам Луанг, четвертий за величиною печерний комплекс Таїланду. Діти збиралися пройти до пляжу Паттайя, написати на стінах імена і повернутися назад. Але під час екскурсії почався сильний дощ, і вони не змогли повернутися. Тунелі, що зʼєднують печери, через зливи затопило водою.

Щоб вивести дітей із затопленої печери, організували рятувальну операцію, в якій брали участь близько 100 дайверів і майже дві тисячі волонтерів. Свою допомогу запропонував також Ілон Маск.

Як до неї причетний Маск?

Маск запропонував побудувати за допомогою SpaceX невеликий човен з корпусом у вигляді порожньої труби для подачі рідкого кисню від паливної системи ракети Falcon 9. Але рятувальники відхилили цю ідею, назвавши її непрактичною.

Як завʼязався скандал?

Один з учасників спецоперації, британець Вернон Ансворт, в інтервʼю СNN розкритикував ідею Маска, звинувативши винахідника у відсутності необхідних навичок для побудови підводного човна. Він назвав це PR-ходом Маска і порадив йому «засунути його туди, де болить».

  • Футбольну команду з 12 хлопчиків та тренера звільнили з печери 10 липня, після 18-денного випробування.
  • Вернон Ансворт, британський дайвер, який брав участь у порятунку дитячої футбольної команди в Таїланді, подав у суд на Ілона Маска, стверджуючи, що той його обізвав.