У Норвегії зникли шість картин Едварда Мунка. Ніхто точно не знає, коли це сталося

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

З музею Стенерсена в Осло (Норвегія) зникли шість картин Едварда Мунка. Про це пише Dagbladet.

Художник-експресіоніст прославився завдяки картині «Крик». Директор музею наголосив, що за документами роботи зберігалися в музейному сховищі. Однак пропажу виявили тільки нещодавно — після інвентаризації. Тому точно сказати, коли вона сталася, — складно.

Зокрема пропали роботи «Смерть Марата», «Омега плаче», «Плаче дівчина у ліжку», «Портрет фру Р.», «Зоопарк-Берлін» і «Оге Крістіан Гірлефф». Це вже не перше зникнення картин з цього музею, яке не було вчасно зафіксоване. Після попередніх перевірок зʼясувалося, що зникли щонайменше 47 творів мистецтва, зокрема 26 робіт Мунка.

Картини зберігалися в музеї з 1952 року. Однак за ними не було належного нагляду, тому що постійна будівля музею зʼявилася лише в 1994 році.

  • Картина Мунка «Крик» вважається другою за популярністю у світі після «Мони Лізи». Крім цього, це також одна з найдорожчих картин у світі.
  • У шведському Стренгнесе (80 км від Стокгольма) сталося резонансне викрадення. Двоє грабіжників вкрали з собору корони короля Карла IX і його дружини королеви Христини, а також королівську державу.