Насіров переконує, що він — законний глава ДФС. У прес-службі відомства говорять, що наказу про поновлення на посаді не було

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Насіров переконує, що він — законний глава ДФС. У прес-службі відомства говорять, що наказу про поновлення на посаді не було

Гонтар Володимир / УНІАН

Роман Насіров стверджує, що він абсолютно законно обіймає посаду голови Державної фіскальної служби і що він приступив до виконання своїх повноважень. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Виконуючи рішення суду, я вчора приступив до виконання повноважень Голови Державної фіскальної служби України, про що у встановленому законом порядку був виданий наказ», — написав він. Також він зазначив, що обіймає посаду голови ДФС з 27 грудня 2018 року.

«Будь-які згадки окремих осіб про те, що для поновлення мене на посаді необхідно розпорядження Кабінету Міністрів України, є неправомірними. Таке розпорядження необхідно лише при призначенні або звільненні голови ДФС України», — запевнив Насіров.

Усі потрібні документи і папери, за його словами, він надав.

Скандал у ДФС

Як відомо, Насіров прийшов до ДФС 27 грудня. Але у відомстві зазначили, що глава відомства — Олександр Власов, якого призначили 5 вересня 2018 року.

Прес-секретар ДФС Наталія Непряхіна підтвердила на своїй сторінці у Facebook, що Насіров справді приходив у відомство. Проте вона зазначила, що Насіров сам не може видати наказ про виконання рішення Окружного адміністративного суду Києва від 11 грудня про своє відновлення на посаді.

«Питання відновлення керівника центрального органу виконавчої влади повинно здійснюватися на підставі розпорядження Кабінету міністрів України, проект якого вноситься Мінфіном», — зазначила Непряхіна.

У випадку такого рішення має бути розпорядження Кабміну про відновлення Насирова на посаді.

«Щоб зняти всі питання, відповідаємо. Так, Роман Насіров був сьогодні у ДФС. Ні, силою кабінет не захоплював. Керівником ДФС є Олександр Власов, призначений на посаду Кабміном 5 вересня 2018», — додала вона.

З чого все почалося?

11 грудня Окружний адміністративний суд Києва поновив на посаді екс-голову Державної фіскальної служби Романа Насірова. Суд також зобовʼязав виплатити Насірову суму середнього заробітку за час вимушеного прогулу — 183 342 гривні 84 копійки.

Пізніше Петро Порошенко заявив, що уряд не дозволить Роману Насірову повернутися на посаду глави Державної фіскальної служби України. Представник Кабміну заявив, що уряд оскаржить рішення суду про поновлення Насирова на посаді.

НАБУ підозрює Романа Насірова у зловживанні владою і службовим становищем, що завдало державі 2 млрд грн збитків. Слідство вважає, що на посаді керівника ДФС він ухвалював рішення в інтересах позафракційного депутата-втікача Олександра Онищенка, проти якого розслідують виробництво за підозрою в махінаціях із газом.

  • Насірова затримали 2 березня 2017 року в лікарні «Феофанія» в Києві. Соломʼянський суд заарештував його з можливістю внесення застави в 100 млн грн. Дружина Насірова 16 березня внесла необхідну заставу, і він вийшов на свободу.
  • Справа Насірова слухається в Шевченківському районному суді Києва. У грудні 2017 року прокурори САП почали зачитувати повний текст обвинувального акта.
  • Матеріали справи займають 774 сторінки. У 2018 році в суді встигли дочитати тільки до половини — 394 сторінки звинувачення. Наступне засідання суду у цій справі має відбутися 10 січня 2019 року.