Путін підписав закон, який дозволяє йому видавати російське громадянство іноземцям з держав зі збройними конфліктами

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Путін підписав закон, який дозволяє йому видавати російське громадянство іноземцям з держав зі збройними конфліктами

Mikhail Svetlov / Getty Images

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, який дозволяє отримати російське громадянство іноземцям в спрощенному порядку в гуманітарних цілях, наприклад, якщо в країні відбуваються «збройні конфлікти чи зміна політичного режиму». Документ опублікований на офіційному інтернет-порталі правової інформації РФ.

Закон набуде чинності через 90 днів після дня його офіційного опублікування.

18 грудня Держдума РФ ухвалила зміни в закон «Про громадянство», що передбачають спрощене отримання російського громадянства для «співвітчизників», пише УНІАН.

Голова Держдуми Вʼячеслав Володін заявив, що ця ініціатива дозволить підтримати в першу чергу «громадян України, де співвітчизники виявилися заручниками політичного авантюризму влади Києва».

«Закон наділяє президента РФ правом визначати категорії іноземців, які мають право на отримання російського громадянства в спрощеному порядку. Це дозволить прийняти до громадянства у спрощеному порядку людей з держав зі складною суспільно-політичною й економічною ситуацією, де відбуваються збройні конфлікти чи зміна політичного режиму», — йдеться в пояснювальній записці до закону.

Тепер «співвітчизники» зможуть подавати заяви про громадянство не за місцем реєстрації, як того вимагає чинний закон, а за місцем перебування».

Це «дозволить стимулювати переїзд до Російської Федерації співвітчизників, які проживають за кордоном, а також сприяти більш ефективному захисту їх прав», наголошується в документі.