Рада «UA: Перший» побачила порушення у розслідуванні «Схем» про Порошенка і Медведчука. Седлецька заявляє про політичну цензуру

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Рада «UA: Перший» побачила порушення у розслідуванні «Схем» про Порошенка і Медведчука. Седлецька заявляє про політичну цензуру

Facebook / Natalie Sedletska

Наглядова рада «UA: Перший» підтвердила, що розслідування програми «Схеми» про звʼязки президента Петра Порошенка і кума Путіна Віктора Медведчука порушило один з пунктів редакційного статуту медіахолдингу «Національна суспільна телерадіокомпанія України». Зі свого боку головний редактор «Схем» Наталія Седлецька заявила, що рішення ради — це прикриття для введення політичної цензури.

Про це повідомляється на сайті «Суспільного».

Член наглядової ради Олексій Панич написав звернення про перевірку програми «Порошенко і Медведчук: Спільники?», яку показали на «UA: Перший», і рада підтвердила, що порушено пункт про належну збалансованість експертів у даному розслідуванні.

Головний редактор «Схем» Наталія Седлецька вважає, що політична цензура не повинна прикриватися дискусією про стандарти.

«У нас немає мети записувати експертів для кількості. У своїх програмах ми надаємо слово тим людям, які мають надійну інформацію щодо теми розслідування, присвятили її вивченню вагомий час. Журналістське розслідування — це точно не набір різнополярних думок на одну тему», — сказала вона.

Седлецька додала, що порушення можна знайти у будь-якому матеріалі, якщо захотіти, і вказала, що ініціатор перевірки програми переслідує власні політичні цілі.

«Впевнена, що редакційну раду «Суспільного» в жодному разі не можна намагатись зробити інструментом в руках окремих членів наглядової ради, для досягнення їхніх політичних цілей. А саме це, на жаль, наразі й відбувається. Не секрет, що дискусія щодо матеріалу виникла з подачі члена наглядової ради Олексія Панича, який відомий своєю відданістю президенту Порошенку, якого він порівнює з Володимиром Великим та Вінстоном Черчиллем і на розслідування про якого так болісно реагує», — заявила журналістка.

Олексій Панич у відповідь звинуватив Седлецкую у поширенні неправдивої інформації.

«Переходити в коментарях до цієї ситуації на мою особистість — це лише додаткове свідчення того, що у журналістів «Схем» інколи виникають проблеми радше не з логікою, а з порядністю. Коли команда журналістів у сюжеті на політичну тематику вдається до маніпуляцій, і цей сюжет піддано критиці у кількох публікаціях різних авторів, а тепер вже й в рішенні нашої редакційної ради, негідно робити вигляд, що сюжет критикують саме за політику, а не за маніпуляції», — написав Панич.