Книгу астронома XVI століття Коперника продали на аукціоні за €100 тисяч

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Книгу астронома XVI століття Коперника продали на аукціоні за €100 тисяч

Wikimedia Commons

Основну працю астронома XVI століття Миколи Коперника «Про обертання небесних сфер» продали на аукціоні в Празі за 2,48 млн крон (€100 тис.), повідомляє ТАСС. Книга була видана в 1566 році в місті Базель (Швейцарія).

«На торги був виставлений абсолютно унікальний екземпляр. У чудово ілюстрованій книзі були присутні всі сторінки. В ній чудово збереглися гравюри, на яких зображено побудовані Коперником схеми руху небесних тіл. Аукціонна ціна продажу тому і була такою високою», — розповіла власник аукціонного дому Arthouse Hejtmanek Марія Гейтманкова.

Коперник працював над книгою більше 40 з 70 років свого життя. Він постійно вносив у неї уточнення, готував нові астрономічні розрахункові таблиці.

«До наших днів збереглося не більше 400 примірників другого видання цієї наукової праці. Вони зберігаються в найбільших бібліотеках світу і зібраннях найбільш заможних колекціонерів-букіністів», — сказала Марія Гейтманкова.

  • Уперше фундаментальний твір Коперника було видано в 1543 року в Нюрнберзі (Німеччина). Ця подія відбулася буквально через кілька тижнів після смерті вченого, який пішов з життя 24 травня 1543 року.
  • У цій книзі вперше в християнській Європі запропонована геліоцентрична модель світу, за якою Сонце є центром Всесвіту, а планети рухаються навколо нього. Система світу Коперника пропонувалася замість загальновизнаної на той час теорії руху планет і Сонця навколо нерухомої Землі.
  • Раніше лист Ейнштейна про Бога продали на аукціоні майже за $3 млн.