Втекла від батька. Принцеса Дубая двічі намагалася втекти з країни і потрапила до психіатра

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Дочка правителя Дубая Латіфа аль-Мактум після другої спроби втечі з Обʼєднаних Арабських Еміратів проходить психіатричне лікування. Про це повідомила екс-верховний комісар ООН з прав людини і колишній президент Ірландії Мері Робінсон після особистої зустрічі з принцесою.

Про зустріч Латіфи і Робінсон стало відомо від міністерства закордонних справ ОАЕ. Фото зустрічі були опубліковані 24 грудня, однак вони датовані 15 грудня. Це були перші знімки з моменту зникнення Латіфи.

Робінсон розповіла BBC, що у принцеси «серйозна медична ситуація», і вона отримує «психіатричну допомогу». За її словами, родина Латіфи не хоче появи доньки на публіці через стан її здоровʼя. Також вона додала, що принцеса шкодує про відеозапис, який вона зробила перед другою втечею.

Історія втеч

У лютому 2018 року 32-річна Латіфа здійснила свою другу невдалу спробу втекти з Дубая.

Незадовго до втечі вона записала відео, у якому звинуватила свого батька — правителя Дубая і премʼєр-міністра Обʼєднаних Арабських Еміратів Мухаммеда аль-Мактума — в організації та покриванні безлічі вбивств. Вона розповіла, що для її батька важлива лише репутація, а сама вона живе «як у рабстві».

«Якщо ви це дивитеся, то я або мертва, або перебуваю в дуже складній ситуації», — заявила вона на відео, яке зʼявилося в мережі через тиждень після її зникнення.

Свою другу втечу Латіфа готувала близько семи років. Вона домовилася з інженером Ерве Жубером, який мав досвід втечі з Дубая (за його словами, влада країни не випускали його після конфлікту, повʼязаного з виробництвом підводних човнів, які він проектував в АОЕ), щоб він допоміг їй дістатися морем до індійського штату Гоа. У втечі Латіфі також допомагала її фінська подруга Тійна Яухияйнен. Вона довезла принцесу на авто до Оману.

Коли Латіфа і Яухияйнен на човні дісталися міжнародних вод, їх на яхті забрав Жубер, але дорогою до Гоа військові з ОАЕ захопили судно і розгорнули його назад. У Дубаї усіх трьох затримали. Латіфа безслідно зникла, а Жубера і Яухияйнен хотіли заарештувати, але відпустили через тиждень.

Першу втечу принцеса здійснила у 2002 році. Її затримали на кордоні і доставили, за її словами, у вʼязницю. Вона розповіла, що її тримали в темряві, били і не давали одягу. «Охоронці сказали,що батько наказав бити мене до смерті», — заявила Латіфа. На волю вона вийшла через три роки і чотири місяці.

Вона розповіла, що в 2000 році намагалася втекти її старша сестра Шамса. Дівчина втекла з родинного маєтку в графстві Суррей (Велика Британія), її спіймали через два місяці. Латіфа стверджує, що сестру накачали наркотиками і вивезли в Дубай, де вона зараз знаходиться під примусовим психіатричним лікуванням.

Подальша доля

Тійна Яухияйнен і Ерве Жубер організували громадську кампанію «Свободу Латіфі» після другого затримання принцеси.

Офіційні особи Дубая і сам Мухаммед аль-Мактум неохоче говорять із журналістами про Латіфу.