Які українські фільми були успішними, а які провалилися в прокаті? Підсумки 2018 року

Автор:
Лєна Ковальчук
Дата:
Які українські фільми були успішними, а які провалилися в прокаті? Підсумки 2018 року

Женя Полосiна / «Бабель»

У 2018 році в широкий прокат вийшли 18 українських повнометражних фільмів. Більшість з них фінансувало Держкіно, але вони зібрали набагато менше грошей, ніж пішло на їх виробництво. А от фільм «Скажене весілля» за 11 тижнів зібрав більше 55 мільйонів гривень, після чого творці фільму навіть повернули державні гроші. У той же час профінансований державою на 23 мільйони гривень фільм «Таємний щоденник Симона Петлюри» ледве заробив 2,5 мільйона. theБабель розповідає про головні невдачі та перемоги прокату українських фільмів цього року.

Не окупилися в прокаті:

«Сотка» — комедія. Режисер Олександр Біляк.

Прем'єра: 1 березня. Збори: 2,4 мільйона гривень. Бюджет: сума не розголошується. Держфінансування: фільм знятий без підтримки Держкіно. Прокатник: B&H Film Distribution Company. Виробництво: Vait Films.

За сюжетом, до рук головного героя потрапляє піджак, у кишенях якого ніколи не закінчуються гроші. Справа доходить до того, що новоспечений володар піджака ставить під загрозу банкрутства всю країну. Фільм знімали російською мовою, але перед випуском його переозвучили українською. Режисер Олександр Біляк до «Сотки» зняв один повнометражний фільм за участі Олександра Пономарьова і Даші Астафʼєвої, яка дуже часто потрапляє до нових українських комедій. До того, як зайнятися режисурою, Біляк працював виконавчим продюсером в компанії Олександра Цекала — Sreda Fetisov Films.

«Викрадена принцеса: Руслан і Людмила» — анімаційний 3-D фільм. Режисер Олег Маламуж.

Прем'єра: 7 березня. Збори: 36 мільйонів гривень. Бюджет: 95 мільйонів гривень. Держфінансування: 19 мільйонів гривень. Прокатник: Ukrainian Film Distribution. Виробництво: Animagrad (Film.ua Group).

Анімаційний фільм за мотивами казки Пушкіна «Руслан і Людмила». За сюжетом, мандрівний артист Руслан рятує принцесу Милу від злого чаклуна Чорномора. Ролі озвучували співачка Надя Дорофєєва, телеведучий Сергій Притула, Юрій Горбунов і співак Дмитро Монатік. У фільму непогані збори, враховуючи, що це анімація, але прибуток все одно не можна порівняти з витратами на його виробництво. Хоча «Викрадена принцеса» стала лідером першого тижня прокату, загальні збори все одно набагато менші за 95 мільйонів гривень. Крім України, фільм показали в Польщі, Чехії, Румунії, Литві, Естонії, Угорщині, Болгарії, Туреччині, Хорватії, Португалії, Лівані, Єгипті, Кувейті, Катарі, Йорданії, Китаї, Вʼєтнамі, Індії і навіть Чилі, де він отримав додаткові збори. Прокат у країнах світу триває і досі.

«Легенда Карпат» — пригодницька драма. Режисер Сергій Скобун.

Прем'єра: 29 березня. Збори: 1,5 мільйона гривень. Бюджет: 4,5 мільйона гривень. Держфінансування: фільм знятий без підтримки Держкіно. Прокатник: Ukrainian Film Distribution. Виробництво: Magnat Media, Imprinting Emotions, Coffeepost.

Байопік про лідера карпатських опришків Олексу Довбуша. Головного героя грає фронтмен групи «Друга ріка» Валерій Харчишин, його кохану — співачка Марія Яремчук. Спочатку «Легенду Карпат» знімали як телесеріал, але під час роботи над фільмом автори вирішили випустити його в кінопрокат. Для режисера Сергія Скобуна це був перший досвід зйомки повнометражного кіно. Крім іншого, він володіє мережею готелів у Чернівцях.

«Герой мого часу» — комедія. Режисер Антоніна Ноябрьова.

Прем'єра: 15 липня. Бюджет: 16 мільйонів гривень. Збори: 240 тисяч гривень. Держфінансування: 8 мільйонів гривень. Прокатник: Arthouse Traffic. Виробництво: Creative Boutique Films.

Розповідь про хлопця, який переїжджає до великого міста, де намагається почати життя заново, але щось постійно йде не так. Увесь фільм глядач спостерігає за наївністю, незграбністю і недоречністю головного героя. Аудиторія ідею не оцінила і, судячи зі зборів, срічку проігнорувала. Для режисера Антоніни Ноябрьової «Герой мого часу» став дебютом у повнометражному кіно, до цього вона знімала короткометражки. У 2012 році її «День незалежності» переміг у національному конкурсі на кінофестивалі «Молодість».

Фільм «Брама» — містичний хорор. Режисер Володимир Тихий.

Прем'єра: 26 липня. Бюджет: 17,8 мільйона гривень. Збори: 1,1 мільйона гривень. Держфінансування: 8,9 мільйона гривень. Прокатник: «Мультимедіа Дистриб'юшн». Виробництво: Directory Films.

Містична драма про життя родини, яка час від часу їсть галюциногенні гриби в Чорнобильській зоні відчуження. Герої моляться, чаклують, грають на акордеоні та мастурбують на горищі. Містика в кадрі виглядає дещо наївною. Незважаючи на провальні збори, продюсер фільму Ігор Савиченко сказав, що, можливо, у 2019 році його продадуть платформі Netflix.

Володимир Тихий — член Спілки кінематографістів України. У 90-ті був режисером відомої передачі «СВ-шоу», потім зняв кілька короткометражок і телефільмів. Був одним з режисерів документального фільму, присвяченого революційним подіям 2013—2014 років «Євромайдан. Чорновий монтаж» та документальної стрічки про Надію Савченко, яка тоді перебувала у російській тюрмі. До «Брами» зняв повнометражний фільм «Зелена кофта», що при бюджеті майже в 7 мільйонів гривень зібрав у прокаті лише 17 тисяч. «Брама» стала спробою перенести на кіноекран успішний спектакль Молодого театру «Сталкери», який поставив відомий київський театральний режисер Стас Жирков. Актриса Ірма Вітовська виконала головну роль у театральній постановці та в кінофільмі.

«Бобот та енергія Всесвіту» — науково-фантастичний фільм. Режисер Максим Ксьонда.

Прем'єра: 30 серпня. Збори: 1,3 мільйона гривень. Бюджет: 20 мільйонів гривень. Держфінансування: 10 мільйонів гривень. Прокатник: Ukrainian Film Distribution. Виробництво: «М. Д. С. ЛТД».

Сценарій фільму вийшов з кліпу гурту ТНМК «Новина», який знімала та сама команда. Історія про те, як темрява заполонила світ, а страшні істоти намагаються знищити людство. Врятувати всіх має невідомий супергерой. Режисер фільму Максим Ксьонда до «Бобота», окрім кліпів, знімав ще короткометражки та рекламу. Непогано, що Держкіно довірилось новачкові, але шкода, що фільм зібрав майже в 20 разів менше, ніж коштував.

«Таємний щоденник Симона Петлюри» — біографічна драма. Режисер Олесь Янчук.

Прем'єра: 6 вересня. Бюджет: 47 мільйонів гривень. Збори: 2,4 мільйона гривень. Держфінансування: 23 мільйони гривень. Прокатник: B&H Film Distribution Company. Виробництво: Національна кіностудія імені О. Довженка.

«Таємний щоденник Симона Петлюри» — трохи вільне трактування періоду французької еміграції Симона Петлюри. Сценаристи взяли за основу неіснуючий щоденник українського політичного діяча і за допомогою флешбеків спробували пояснити глядачеві, чому українська державність не відбулася. У фільмі знялися чинний міністр культури Євген Нищук, а роль доньки Петлюри дісталася доньці режисера. Олесь Янчук очолює Спілку кінематографістів України та кіностудію Довженка, де і знімав «Таємний щоденник Симона Петлюри». У 1995 році режисер зробив фільм про Степана Бандеру, в 2000-му — про Романа Шухевича, у 2018 черга дійшла і до Симона Петлюри. Це шоста повнометражна стрічка режисера, яку він зняв після десятирічної перерви у кіно.

«Коли падають дерева» — драма. Режисер Марися Нікітюк.

Прем'єра: 13 вересня. Збори: 400 тисяч гривень. Бюджет: 22 мільйони гривень. Держфінансування: 10 мільйонів гривень. Прокатник: «Мультимедіа Дистриб'юшн». Виробництво: «Директорія кіно», Message FIlm, Fokus In, «Солар Медіа Інтертейнмент».

Фільм про підлітковий бунт, небажання дотримуватись правил і традицій та про ціну такої сміливості. Головна героїня закохується в «поганого» хлопця, а її сімʼя, звичайно ж, проти. Премʼєра стрічки відбулася в межах конкурсної програми 68-го Берлінського міжнародного кінофестивалю, але в українському прокаті вона провалилася. До фільму «Коли падають дерева» Марися була відома як режисер короткометражок.

«Шляхетні волоцюги» — музична комедія з елементами бойовика. Режисер Олександр Березань.

Прем'єра: 27 вересня. Збори: 900 тисяч гривень. Бюджет: 37 мільйонів гривень. Держфінансування: 18,6 мільйона гривень. Прокатник: Ukrainian Film Distribution. Виробництво: «Ганзафільм».

Фільм розповідає про життя батярів — львівських міських хуліганів. Події розгортаються у Львові кінця 30-х років минулого сторіччя. «Шляхетні волоцюги» виявився дорогим у виробництві фільмом, але навіть досвід зйомок кількох телефільмів для російських і українських телеканалів не врятував режисера Олександра Березаня від поганих зборів у прокаті.

«Позивний «Бандерас» — військовий детектив. Режисер Заза Буадзе.

Прем'єра: 11 жовтня. Бюджет: 40 мільйонів гривень. Збори: 1,9 мільйона гривень. Держфінансування: 20 мільйонів гривень. Прокатник: Ukrainian Film Distribution. Виробництво: «Три-я-да Продакшн», кінокомпанія «Паноптикум».

Детективна історія про групу розвідників у зоні АТО. За сюжетом, головний герой повинен знешкодити російського підривника на прізвисько Ходок. Фільм чудово вписується в концепцію нового українського патріотичного кіно, а його випуск приурочили до Дня захисника України. Але щось пішло не так — він провалився в прокаті. Творці пояснили це поганою промоцією і говорили, що напередодні виходу фільму про нього майже ніхто не знав. Режисер стрічки Заза Буадзе відомий ще й тим, що в 2017 зняв історичний бойовик «Червоний», який випустили до Дня незалежності України. Цю стрічку теж частково профінансувало Держкіно, але з бюджетом у 20 мільйонів вона зібрала в прокаті 3 мільйони гривень.

«Донбас» — військова трагікомедія. Режисер Сергій Лозниця.

Прем'єра: 18 жовтня. Бюджет: 70 мільйонів гривень. Збори: 1,9 мільйона гривень. Держфінансування: 16 мільйонів гривень. Прокатник: Arthouse Traffic. Виробництво: Arthouse Traffic, Atoms&Void (Associate Producer), Graniet Film BV, JBA Production, Ma.ja.de. Fiction, Wild at Art.

Уперше фільм українського режисера Сергія Лозниці, який живе у Німеччині останніх 15 років, профінансувало Держкіно України. «Донбас» — це спроба описати те, що сталося на Донбасі з початком війни, через 13 епізодів, що перетікають з одного в інший. Лозниця зняв фестивальне кіно, яке визнали у світі. Фільм уже отримав приз журі на Каннському кінофестивалі у програмі «Особливий погляд», потрапив до лонг-листу Оскара, але до шорт-листу не дійшов. До того ж бокс-офіс майже в 2 мільйони гривень — непоганий показник для авторського кіно. Жоден український фільм, орієнтований на участь у міжнародних кінофестивалях, ніколи не збирав більше. Попередня робота Сергія Лозниці — «Лагідна» — теж брала участь в основному конкурсі Каннського кінофестивалю і теж знята спільно з українською кінокомпанією Solar Media Entertainment, але бюджетних грошей у ній не було.

«Чорний козак» — історична фентезі-драма. Режисер Владислав Чабанюк.

Прем'єра: 25 жовтня. Бюджет: 2 мільйони гривень. Збори: 580 тисяч гривень. Держфінансування: фільм знятий без підтримки Держкіно. Прокатник: Ukrainian Film Distribution. Виробництво: Студія «Мальва», ГО «Толока Легедзине».

Історична фентезі-стрічка, що розповідає про події в українському селі в часи татарських набігів. За задумом авторів, «Чорний козак» повинен був продовжити містичну справу, розпочату фільмами «Вій», «Тарас Бульба» та «Пропала грамота». Народний колорит, містика і любовна лінія. «Чорного козака» знімали майже десять років, і за цей час багато акторів встигли постаріти. Сюжет під час зйомок десятки разів переписували і вводили нових персонажів. У підсумку фільм зібрав трохи більше півмільйона гривень, що не так вже й погано, враховуючи обмежений прокат. Режисер фільму Владислав Чабанюк до «Чорного козака» не знімав кіно, він обіймає посаду директора Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» і майже на всі ролі підібрав акторів-аматорів.

«Дике поле» — пригодницька драма. Режисер Ярослав Лодигін.

Прем'єра: 8 листопада. Бюджет: 30 мільйонів гривень. Збори: 2,2 мільйона гривень. Держфінансування: 15 мільйонів гривень. Прокатник: «Мультимедіа Дистриб'юшн». Виробництво: Limelite, Film Brut.

«Дике поле» — режисерський дебют Ярослава Лодигіна, знятий за мотивами роману Сергія Жадана «Ворошиловград». Головний герой повертається у рідне місто на Донбасі, де, щоб відстояти сімейну заправку, змушений протистояти місцевим бандитам. Якщо б в Україні був свій Дикий Захід, то це був би Донбас. Якби тут знімали вестерни, першим став би фільм «Дике поле». Лодигін також виступив одним із авторів сценарію стрічки. Свою першу короткометражку — «Золотий парашут» — він зняв ще у 2010 році. У минулому Лодигін — радіоведучий, а пʼять років тому заснував власну онлайн-радіостанцію «Аристократи».

«Секс і нічого особистого» — комедія. Режисер Ольга Ряшина.

Прем'єра: 20 грудня. Бюджет: 26 мільйонів гривень. Збори: 7,2 мільйона гривень (за перший тиждень). Держфінансування: 13 мільйонів гривень. Прокатник: Ukrainian Film Distribution. Виробництво: Star Media.

Сергій пропонує одружитися своїй нареченій Лесі, а вона відмовляє йому, мотивуючи це тим, що він не влаштовує її в ліжку. У відчаї він вирішує їхати на новорічні свята в Прагу до свого друга Василя. Там він випадково знайомиться зі стриптизеркою Діаною, яка обіцяє зробити з нього чоловіка-мрію. Режисером фільму стала 24-річна Ольга Ряшина, яка до цього працювала над історичним серіалом виробництва компанії Star Media «Мата Харі».

«Секс і нічого особистого» — це адаптація канадського фільму My Awkward Sexual Adventure 2012 року. Українською версією сценарію займалися телеведучий і продюсер Сергій Притула та його команда з «Варʼяти-шоу». Крім роботи над сценарієм, Притула зіграв одну з головних ролей. Голова Держкіно України Пилип Іллєнко написав у Facebook, що пишається бокс-офісом за підсумками вікенду — за його словами, він склав 11 мільйонів 363 тисячі гривень.

«Пригоди S Миколая»— комедія. Режисер Семен Горов.

Прем'єра: 13 грудня. Бюджет: 38,2 мільйона гривень. Збори: 6,4 мільйона гривень. Держфінансування: 22,9 мільйона гривень. Прокатник: «Мультимедіа Дистриб'юшн». Виробництво: Big Hand Films.

Новорічна сімейна казка і своєрідний рімейк найвідомішого новорічного фільму Кріса Коламбуса «Сам удома». За сюжетом, київський програміст втрачає роботу, після чого змушений з родиною переїхати в Карпати. Його син Артем, який вчиться у другому класі, розуміє, що в їхній дім приходить не Святий Миколай, а злочинець, якого грає Василь Вірастюк. Артем і його сестра Поля повинні знешкодити бандита та врятувати справжнього Святого Миколая. Для режисера Семена Горова фільм «Пригоди S Миколая» — кінодебют. До цього він знімав новорічні телевізійні мюзикли, зокрема «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Попелюшка» та «Сорочинський ярмарок». У 2015 році для каналу «1+1» він зняв телесеріал «Останнній москаль», який зібрав велику телеаудиторію: рейтинг — 12,6 %, частка — 32,6 %, а в цілому перші серії подивився кожен третій мешканець України.

Окупилися в прокаті:

«Свінгери» — комедія. Режисер Андрейс Екіс.

Прем'єра: 1 січня. Бюджет: 3 мільйони гривень. Збори: 22 мільйони гривень. Держфінансування: фільм знятий без підтримки Держкіно. Прокатник: Ukrainian Film Distribution, «Каскад Україна». Виробництво: F Films.

«Свінгери» — комедія латвійського режисера Андрейса Екіса. У головних ролях знялися співачки Даша Астафʼєва та Оля Полякова, у камео зʼявилися репер Серьога та співак Олег Винник. Стрічка описує життя свінгерів з найрізноманітніших соціальних прошарків. Режисер фільму Андрейс Екіс — за сумісництвом Генеральний директор латвійської телекомпанії LNT. Навесні в український прокат має вийти друга частина фільму — «Свінгери 2».

«Скажене весілля» — комедія. Режисер Влад Дикий.

Прем'єра: 4 жовтня. Бюджет: 11 мільйонів гривень. Збори: 55 мільйонів гривень. Держфінансування: 1 мільйон гривень. Прокатник: «Мультимедіа Дистриб'юшн». Виробництво: Film.ua.

Безумовно, найуспішніший український фільм року. Сюжет простий: батьки відправляють дочку вчитися за кордон, а вона звідти привозить темношкірого нареченого, до чого її сімʼя виявляється не готовою. Фільм продюсували телеведучий Юрій Горбунов і співак Потап, який залучив до запису саундтреку співака Олега Винника. Фільм уже пʼятиразово окупився в прокаті та зібрав майже 700 тисяч глядачів. Для порівняння: один з рекордсменів за зборами в українському прокаті, «Веном» режисера Рубена Флейшера, подивилося трохи більше мільйона глядачів, а знятий в Україні майже без залучення державних грошей фільм «Скажене весілля» — не набагато менша аудиторія. Загалом «Скажене весілля» посіло 11 сходинку у рейтингу зборів українського прокату за весь рік. До Влада Дикого над стрічкою працював Дмитро Малков, який як режисер співпрацював зі студією «Квартал 95». Через творчі розбіжності з продюсером фільму Юрієм Горбуновим за деякий час Малкова змінив Влад Дикий. Після успішного прокату продюсер фільму Юрій Горбунов навіть вирішив повернути фонду Держкіно суму у розмірі 1 мільйон 175 тисяч гривень разом із додатковим 16-відсотковим інвестиційним прибутком, що склав 150 тисяч гривень.

«DZIDZIO Перший Раз» — комедія. Режисер Тарас Дронь, Михайло Хома (співак DZIDZIO).

Прем'єра: 25 жовтня. Бюджет: 19 мільйонів гривень. Збори: 22 мільйони гривень. Держфінансування: фільм знятий без підтримки Держкіно. Прокатник: B&H Film Distribution Company. Виробництво: Dzidziofilm.

Фільм «DZIDZIO Перший Раз» — вже друга спроба співака зняти фільм із собою в головній ролі. У цій частині головний герой має великі проблеми з особистим життям — воно просто відсутнє. Але він закохується і намагається вирішити цю проблему. Держкіно відмовилося фінансувати фільм і замість очікуваних 15 мільйонів гривень допомогло лише з інформаційною підтримкою. «DZIDZIO Перший Раз» увійшов до числа трьох українських найприбутковіших фільмів року. І для Тараса Дроня, який раніше знімав короткометражки, і для Михайла Хоми це був перший досвід повнометражного фільму, що нарешті можна назвати успішним.