Порошенко підписав закон, який розширює прилеглу зону України у відкритому морі вдвічі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Петро Порошенко підписав закон про розширення прилеглої зони України у відкритому морі, повідомляє прес-служба глави держави.

Документ збільшує цю зону вдвічі — до 24 миль (44 км). На цій території Україна буде здійснювати контроль за виконанням митного, фіскального, міграційного та санітарного законодавства України.

Також на цій території відтепер Україна має право зупиняти, оглядати, затримувати і заарештовувати судна та членів екіпажів, за винятком військових та інших державних кораблів, що використовуються з некомерційною метою.

Якщо судно порушить українське законодавство у вище зазначених сферах і зробить спробу втекти, відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року уповноважений орган має право переслідувати його для затримання і притягнення до відповідальності. Право переслідування припиняється, щойно судно увійде в територіальне море держави, під прапором якої ходить, або будь-якої третьої держави.

Крім того, закон дозволяє Морській охороні Державної прикордонної служби використовувати зброю без попередження для відбиття нападів та вторгнення на українські кораблі.