У Швейцарії затримали бізнесмена, який викрав екс-мера Херсона Сальдо

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
У Швейцарії затримали бізнесмена, який викрав екс-мера Херсона Сальдо

Малолєтка Євген / УНІАН

Правоохоронці у Швейцарії затримали українського бізнесмена Дениса Пащенка за підозрою у викраденні колишнього мера Херсона Володимира Сальдо в Домінікані. Про це йдеться в матеріалах суду, повідомляють «Українські Новини».

Українська поліція проводить розслідування за фактом викрадення і насильницького утримування Сальдо в Домініканській республіці.

Правоохоронці встановили, що він прибув туди 20 червня 2016 року на запрошення свого друга, бізнесмена Пащенка. Приводом для зустрічі були переговори з потенційними бізнес-партнерами.

Як викрали Сальдо?

За даними слідства, 21 червня 2016 року в одному з будинків у місті Пунта Кана в Домінікані із застосуванням фізичного насильства екс-мер Херсона був позбавлений волі. Після Пащенко заволодів майном потерпілого, зокрема його мобільним телефоном Iphone 6.

Повідомляється, що Пащенко з мобільного телефону Сальдо направляв помічниці екс-мера повідомлення, що містять текстову, фото- та відеоінформацію про позбавлення його волі, фізичне знущання над ним, погрожував вбити Сальдо, якщо йому не передадуть майно екс-мера на суму $2 млн.

Близькі Сальдо погодилися передати майно на зазначену суму.

Що отримав Пащенко за вимагання?

На вимогу викрадача помічники Сальдо в липні 2016 року перегнали з Херсона до Києва та віддали Пащенку автомобіль Audi А7 2011 року випуску вартістю $50 тис.

Потім родичі Сальдо переписали на викрадача однокімнатну квартиру в Херсоні вартістю 62 тис. грн, а також дві земельних ділянки: одну площею 0,09 га вартістю 89 тис. грн і другу площею 0,1 га і вартістю 100 тис. грн.

Крім того, у серпні 2016 року злочинцеві передали автомобіль Volvo XC90 2016 року випуску вартістю $50 тис.

Загалом злочинні дії Пащенка завдали потерпілим матеріальної шкоди на суму близько 3,4 млн грн.

У розшук Пащенка оголосили 6 березня 2017 року, у міжнародний — 1 листопада 2018 року.

У грудні 2018 року Національне бюро Інтерполу в Швейцарії поінформувало українську поліцію про арешт правоохоронними органами цієї країни розшукуваного українця Пащенка. Україна зобовʼязана до 3 січня поточного року підготувати та направити необхідні матеріали за запитом про видачу (екстрадицію) підозрюваного.