«Дудці інсульт не загрожує». Денісова отримала з Росії відповідь про стан здоровʼя українського політвʼязня

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
«Дудці інсульт не загрожує». Денісова отримала з Росії відповідь про стан здоровʼя українського політвʼязня

Соколовська Інна / УНІАН

Українська сторона отримала відповідь з Росії про стан здоровʼя українського політвʼязня Володимира Дудки, у якого починався передінсультний стан. Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова написала в Facebook відповідь від своєї російської колеги Тетяни Москалькової, у якій вказано, що українцеві нічого не загрожує і в нього стабільний стан.

За словами Денісової, запит на надання медичної допомогою Дудці було надіслано ще в вересні 2018 року.

«Російський омбудсмен у відповідь на мій вересневий запит зазначила, що стан здоровʼя Володимира Дудки задовільний. Володимир, у звʼязку з хронічними захворюваннями, перебуває під диспансерним наглядом, його консультують лікарі, проводяться клініко-лабораторні дослідження, а також видаються необхідні ліки [...] Ніяких офіційних документів, які б підтвердили це, надано не було», — написала вона.

У Дудки підвищений артеріальний тиск і гіпертонічний криз

26 грудня Людмила Денісова звернулася до Москалькової та радника президента Росії Михайла Федотова з проханням вжити заходів для забезпечення медичною допомогою Володимира Дудки, оскільки у нього спостерігається підвищений артеріальний тиск і гіпертонічний криз.

Син політвʼязня зазначав, що медична допомога потрібна негайно.

«Українські диверсанти» і суд у Севастополі

У листопаді 2016 року ФСБ в Севастополі затримала трьох українців за підозрою в нібито підготовці теракту. Затриманими виявилися Володимир Дудка, Олексій Бессарабов і Дмитро Штибліков, яких пізніше суд заарештував. У листопаді 2017 року Штибліков уклав угоду з російським слідством і отримав термін у пʼять років позбавлення волі. Бессарабов і Дудка продовжують перебувати в СІЗО в очікуванні суду.

Міноборони України заперечує присутність якихось диверсантів у анексованому Криму. Звинувачення ФСБ в українському відомстві вважають черговим фейком.

За даними правозахисної організації «КрымЅОЅ», Дудка в 1997—2001 роках був командиром корабля радіоелектронної розвідки Військово-морських сил України «Юпітер», а в 2013-му став членом регіональної громадської приймальні колишнього міністра оборони України Павла Лебедєва у Севастополі. Також вказано, що Дудка залишається членом Всеукраїнської громадської організації «Обʼєднання ветеранів розвідки України».