«Виборці можуть постраждати». Міністр закордонних справ пояснив, чому Україна закрила дільниці в Росії

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Виборці можуть постраждати». Міністр закордонних справ пояснив, чому Україна закрила дільниці в Росії

Палінчак Михайло / УНІАН

Центральна виборча комісія ліквідувала усі пʼять виборчих дільниць на території Росії з міркувань безпеки. Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін у колонці для «Української правди» .

«Згідно з опитуваннями, у вересні 2018 року в Росії погано або дуже погано ставилися до України 56% населення. Тому ми не можемо гарантувати, що в день виборів не буде влаштовано небезпечних провокацій. Постраждати можуть і українські виборці, і наші співробітники, і зрештою самі будівлі дипустанов», — пояснив він.

Клімкін зазначив, що всі, хто візьме участь у голосуванні, «обовʼязково опиняться під ковпаком ФСБ і ризикують у найближчий час стати жертвами репресій».

«Росія стосовно України є країною агресором і окупантом. Це факт не тільки політичний, але і юридичний, визнаний українським законодавством. Проводити вибори на території країни-агресора і окупанта є апріорі дуже проблематичним кроком. У випадку із Росією це було б іще вкрай ризиковано», — пише міністр.

За словами глави МЗС, у Росії зараз перебувають понад два з половиною мільйони українських громадян. А на позачергових президентських виборах 2014 року до списків виборців було включено 49 418 особи, при цьому з них проголосували 1 134.

Клімкін підкреслює, що на виборах у 2019 році ті українці, які перебувають на території Росії тимчасово, зможуть віддати свій голос в Україні за місцем постійного проживання. Для цього їм необхідно тільки пересвідчитися, що їх внесли до списків.

«Ті ж, хто проживає у Росії постійно, матимуть можливість голосувати в посольствах України у Грузії, Фінляндії й Казахстані», — наголосив міністр.