«Він так і не доріс до ролі президента». Колишній кандидат у президенти від республіканців Мітт Ромні розкритикував Дональда Трампа в колонці для The Washington Post — короткий переказ

Автор:
Євген Спірін
Дата:
«Він так і не доріс до ролі президента». Колишній кандидат у президенти від республіканців Мітт Ромні розкритикував Дональда Трампа в колонці для The Washington Post — короткий переказ

The White House / Flickr

Сенатор штату Юта і екс-кандидат у президенти США 2012 року від республіканців, Мітт Ромні розкритикував Трампа в колонці для The Washington Post. Він написав, що дії Трампа викликають тривогу в усьому світі, підривають довіру до США і відлякують союзників. А ще надають шанс іншим державам стати світовими лідерами, будуючи політику не на демократії, а на корупції та авторитаризмі. Того ж дня Трамп відповів Ромні у Тwitter. Глава США написав, що він зміг стати президентом, а Ромні — ні. Коротко переказуємо колонку сенатора.

У грудні Трамп як президент опустився дуже низько. Пішли міністр оборони Джеймс Меттіс і глава апарату Білого дому Джон Келлі, на їх місця прийшли люди з меншим досвідом; ми кинули наших союзників, які билися з нами поруч; нарешті, президент бездумно заявив, що Америка довго була «слабаком» на світовій арені — все це послабило його президентство.

Я не висував Дональда Трампа у президенти від республіканців. Я сподівався, що його кампанія не будуватиметься на образах. А коли він виграв вибори, я сподівався, що він виправдає ці надії. Його ранні призначення на ключові посади були обнадійливими. Але загалом його поведінка за останні два роки, особливо в минулому місяці, свідчить, що він так і не доріс до ролі президента.

Не вся політика Трампа була помилковою. Податкові реформи, зміни у кримінальному правосудді, призначення консервативних суддів на посади — все це республіканці просувають роками. Але це тільки частина завдань президента. Президент формує характер нації, він повинен обʼєднувати та надихати. Президент має бути чесним і добропорядним. Але те, що він робить і говорить, турбує світ. А зараз дуже невдалий час. Союзники в Європі переживають політичні потрясіння, деякі азіатські країни схиляються до Китаю, який може стати суперником за розміром нашої економіки та військової могутності.

Альтернатива світовому лідерству США, яку пропонує Китай і Росія, будується на автократії, корупції та жорстокості. Світу потрібна Америка як лідер. І в інтересах Америки — бути ним.

Ми хочемо єдиної і сильної, а не роздрібненої Європи. Ми хочемо стабільних відносин з народами Азії, які зміцнюють нашу взаємну безпеку і процвітання. Я буду поводитись із Трампом так само, як з будь-яким президентом. Я буду підтримувати політичні ініціативи, що відповідають інтересам моєї країни і мого штату, і виступати проти тих, які їм суперечать.

Я не збираюся коментувати кожен твіт або помилку. Але я буду виступати проти расистських, сексистських, антиіммігрантських або руйнівних для демократичних інститутів заяв. І я зберігаю оптимізм щодо нашого майбутнього.