Українські лікарі прооперували засудженого за тероризм росіянина-сепаратиста, який просив Путіна про обмін

Автор:
Тетяна Безрук
Дата:

Лікарі прооперували засудженого в Україні за тероризм громадянина Росії Олексія Седікова, який воював на боці так званої «ЛНР» на Донбасі. Про це розповіла theБабелю спів-координаторка «Медійної ініціативи за права людини» Ольга Решетилова.

Про операцію Седікову домовились віце-президент Європейського інституту, омбудсмен Ніна Карпачова, та голова Ради з прав людини при президентові РФ Михайло Федотов. 14 грудня, перебуваючи в Москві, Карпачова закликала звільнити військовополонених українських моряків. У відповідь Федотов попросив прооперувати росіянина.

«Про необхідність операції Седікову йшлося давно, в тому числі на перемовинах у Мінську, він ризикував втратити ногу. Україна протягом пʼяти днів виконала прохання росіян. Очікуємо якнайшвидших симетричних дій від російської сторони, а також що українським морякам Андрію Ейдеру, Василю Сороці і Андрію Артеменку буде надано все необхідне лікування», — заявила Решетилова.

Седікова прооперували 19 грудня.

СБУ

Наразі троє українських військовополонених перебувають у московському СІЗО «Матроська тиша».

Андрій Ейдер, Василь Сорока та Андрій Артеменко отримали поранення після обстрілу українських військових кораблів в акваторії Азовського моря. Андрій Ейдер через адвоката Олександру Маркову відмовився від операції в лікарні при російському СІЗО.

За інформацією «Медійної ініціативи за права людини», 21 ув’язнений громадянин Росії написав заяву на ім’я Володимира Путіна, попросивши про обмін. Серед них і Олексій Седіков, що відбуває покарання в Бучанській колонії №85.