Війська США залишаться у північно-східній Сирії для захисту курдів від Туреччини, доки не отримають гарантій

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Війська США залишаться у північно-східній Сирії для захисту курдів від Туреччини, доки не отримають гарантій

Sgt. Paul Sale / JCS

Війська США не залишать північно-східну Сирію, доки Туреччина не дасть гарантії про ненапад на курдів, які є союзниками американців.

Про це заявив радник Білого дому з національної безпеки Джон Болтон, пише Bloomberg.

Заява Болтона повʼязана з можливістю наступу турецьких сил у північно-східній Сирії для придушення курдських загонів YPG. Турецька сторона вважає курдів та їхню Робочу партію Курдистану (PKK) бунтівниками, які дестабілізують обстановку на турецькій землі.

Болтон заявив, що президент Дональд Трамп має рішучій намір захищати союзників США у сирійському протистоянні. Він додав, що обговорить позицію США з Туреччиною.

«Ми не вважаємо, що турки повинні починати військові дії, які не є повністю узгодженими зі Сполученими Штатами, як мінімум, щоб вони не загрожували нашим військам, а також, щоб вони відповідали вимогам президента, щоб сирійські опозиційні сили, які воювали разом з нами, не перебували під загрозою. Терміни виведення уточняться після виконання умов і зʼясування обставин, які ми хочемо побачити. І тільки-но це буде зроблено, ми поговоримо про графік», — сказав Болтон.