Грузинські вчені шукають виноград, який зможе рости на Марсі

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Грузинські вчені в проекті IX Millennium досліджують можливість вирощувати виноградну лозу на марсіанських ґрунтах, повідомляє The Washington Post.

Дослідження може допомогти відповісти на питання про радіацію, пил та інші проблеми для життєзабезпечення сільського господарства на Марсі.

«Якщо ми коли-небудь житимемо на Марсі, Грузія повинна зробити свій внесок. Наші предки принесли вино на Землю, тому ми можемо зробити те ж саме з Марсом», — сказав засновник Агентства космічних досліджень Грузії і радник Міністерства освіти і науки Ніколоз Доборжгинидзе, який бере участь у «винному проекті».

Пошуки винограду, який зможе рости на марсіанському ґрунті, почалися в 2016 році, коли підприємець Ілон Маск заявив, що його компанія SpaceX може запустити свою першу пілотовану місію на Марс в 2024 році — на десятиліття раніше за найоптимістичніший прогноз NASA.

Над чим працюють грузинські вчені?

На початку 2019 року група вчених сподівається створити першу в Грузії лабораторію з вертикального землеробства.

Компанія під назвою Space Farms планує створити вертикальну поверхню для зростання винограду поруч із полуницею та руколою — багатими на вітаміни рослинами, насіння яких можуть бути взяті в далекі космічні подорожі.

Вертикальне землеробство, в якому використовується вкрай обмежений простір і гідропоніка, а участь людини мінімальна, може допомогти визначити, який виноград буде процвітати в колоніях на Марсі.

Потім Тбіліський університет технологій бізнесу планує провести випробування різних ґрунтів, перш ніж моделювати марсіанське середовище в лабораторії, доповнивши його більш низкими, ніж у земних виноградниках, температурами, високим вмістом вуглекислого газу в повітрі та зниженим атмосферним тиском.

Яким може бути марсіанське вино?

Учені очікують, що перші сорти винограду, які підходять для Марса, можуть бути отримані не раніше 2022 року. Зараз вчені вважають, що, наймовірніше, для марсіанського ґрунту краще підійде білий виноград.

Одним з «кандидатів» для вирощування на Марсі є сорт ркацителі, з якого виготовляють міцне вино з високою кислотністю, з відтінками ананаса і фенхеля. Цей сорт може виявитися досить стійким до марсіанської радіації, температури і пилових бурь.