Сувій Томосу забрали з Софійського собору. 9 січня його підпишуть архієреї Синоду Вселенського патріархату

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Сувій Томосу про автокефалію Православної церкви України забрали з Софійського собору в столиці, повідомили theБабелю в прес-службі Національного заповідника «Софія Київська».

«Забрали ввечері 7 січня після 21 години», — зазначили у заповіднику, але не уточнили, куди його перенесли.

Документ забрали з Києва для перевезення у Стамбул, де його мають завірити 11 членів Священного синоду. Про це в ефірі телеканалу «Прямий» розповів представник митрополита Київського і всієї України Епіфанія отець Іван Сидор.

«Томос, який було передано, він є дійсний, він з підписом Вселенського патріарха Варфоломія. Але згідно з процедурою там мають бути підписи архієреїв, які беруть участь у Синоді Константинопольського патріархату», — заявив він.

За словами отця Івана, Синод Константинопольського патріархату має засідати 9 січня. Тоді ж архієреї і підпишуть документ.

«Рішення про передачу Томосу було 6 січня, за три дні до Синоду. Тому така процедура. Це нормальні речі. Потрібно розуміти, що рішення про надання Україні автокефалії вноситься в кодекс святої великої Константинопольської церкви. 6 січня митрополит Епіфаній та українські єпископи служили літургію зі Вселенським патріархом — і це є головним свідченням того, що церква-матір нас визнає та приймає в свою сім’ю. А те, що немає кількох підписів, — це технічні речі», — додав Сидор.