Bloomberg: Німецькі політики відвертаються від «Північного потоку — 2», бо незадоволені політикою Москви

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Підтримка коаліції канцлера Німеччини Ангели Меркель зі створенняросійського газопроводу «Північний потік — 2» слабшає, а в Європі наростає розчарування агресивною російською політикою, зокрема захопленням українських військових моряків у Чорному морі, відзначає Bloomberg.

За інформацією видання, російський газопровід, який хочуть запустити у 2020 році, стикається з дедалі більшим скептицизмом німецьких чиновників. Bloomberg відзначає, що раніше ці ж чиновники захищали російський проект від критики з боку президента США Дональда Трампа і союзників з ЄС.

«Цей зсув може призвести до того, що уряд Меркель чинитиме тиск на спірний трубопровід і, можливо, затримає його реалізацію», — вважає Bloomberg.

Що кажуть про «Північний потік — 2» німецькі політики?

Німецький депутат від соціал-демократів Нільс Шмід, чия партія була надійним прихильником проекту, сказав, що занадто багато осіб, що приймають рішення в Берліні, не враховують геополітичне значення «Північного потоку».

Шмід визнав, що запуск «Північного потоку — 2» зменшить обсяг газу, що проходить через Україну, що зіграє на руку Кремлю, бо Росія «намагається задушити економіку сусіда, позбавивши Україну вигідного транзитного контракту».

За словами законодавця від Християнсько-демократичного союзу Юргена Хардта, інцидент із захопленням українських моряків в Чорному морі і загалом ескалація в Азові затьмарює перспективи того, що дипломатія Меркель може згладити конфлікт на сході України.

«Події в Керченській протоці, принаймні, показали мені, що це нездійснені надії... Росія, на мій погляд, не зрушила ані на міліметр від своїх цілей», — сказав Хардт.

Посол США в Німеччині Річард Гренелл привітав більш скептичну точку зору Берліна на питання спорудження російського газопроводу, заявивши, що цей проект підриває цілі ЄС у сфері енергетики та безпеки.

«Газопроводом піде не тільки російський газ, але й вплив Росії. Зараз не час нагороджувати цим Москву», — заявив Гренелл.