Фінансові реформи і призначення суддів Антикорупційного суду. Що повинна виконати Україна для отримання грошей від МВФ?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Міжнародний валютний фонд офіційно оприлюднив Меморандум про економічну і фінансову політику нової 14-місячної програми Stand-by для України обсягом $3,9 млрд, схваленої в грудні-2018. Текст меморандуму опублікований на сайті фонду.

У документі йдеться про вісім структурних маяків співпраці України з МВФ, а також про терміни їх реалізації. Один з маяків Україна вже виконала, а саме підвищення тарифів на опалення з 1 січня 2019 року.

Також Нацбанк повинен змінити правила щодо капіталу, які будуть передбачати зменшення регулятивного капіталу на обсяги кредитів, наданих повʼязаним особам.

До кінця березня Верховна Рада повинна схвалити закон, який перегляне розподіл повноважень з нагляду над фінансовими посередниками (так званий закон «Спліт» № 2413a).

Також до кінця березня в МВФ чекають на оприлюднення першого звіту за підсумками прогресу у відновленні активів і в судових процесах, повʼязаних з чотирма українськими державними банками.

До кінця квітня очікують консолідації наявних центральних та регіональних підрозділів Державної фіскальної служби на дві окремих юридичних особи: Податкову службу та Митну службу.

Також до цього часу повинні бути призначені принаймні 35 антикорупційних суддів Вищого антикорупційного суду України з бездоганною репутацією і відповідними професійними навичками.

До кінця червня Нацбанк повинен буде застосувати належні наглядові заходи проти банків, які не відповідають вимогам до капіталу.

А до кінця липня очікують завершення зовнішнього аудиту Національного антикорупційного бюро України, проведеного групою експертів з міжнародним досвідом.

Надання Україні другого траншу на суму 1,3 мільярда доларів можливо за підсумками першого перегляду програми 15 травня на базі критеріїв ефективності на кінець березня 2019 року. Третій транш буде мати такий же обсяг, його Україна може отримати за підсумками перегляду 15 листопада на базі критеріїв на кінець вересня 2019 року.

  • 18 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила розмір першого траншу, який отримає Україна за новою програми у форматі stand-by. Обсяг програми складе $3,9 млрд, вона замінює програму розширеного фінансування EFF, яка діяла для України до 2015 року.
  • 21 грудня Україна отримала перший транш на умовах нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом у розмірі $1,4 млрд.