Мінʼюст Росії вимагає виключити адвоката українських політвʼязів Курбедінова з кримської колегії за «екстремізм»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міністерство юстиції Росії зажадало виключити з Кримської центральної колегії адвокатів кримськотатарського правозахисника Еміля Курбедінова, пише в Facebook журналіст Антон Наумлюк.

Відомство посилається на два судових рішення, які визнавали його винним в екстремізмі за репости в ВКонтакте і Facebook 2013 року.

Мінʼюст РФ у своєму листі додав, що, згідно з законодавством, «не може бути засновником (членом) некомерційної організації особа, щодо якої законним рішенням суду встановлено, що в його діях містяться ознаки екстремістської діяльності. Отже, Курбедінов Еміль Махсудович не може входити до складу засновників (членів) організації», — цитує журналіст лист Мінʼюсту.

Відомство зобовʼязало «Кримську центральну колегію адвокатів» до 1 березня 2019 року виключити Курбедінова з числа засновників і членів. Як пише журналіст, Курбедінов не має наміру добровільно виходити з колегії і буде оскаржувати припис Мінʼюсту.

«Вступити в іншу колегію або створити власне адвокатське обʼєднання він не зможе, через три місяці після виключення, найімовірніше, він буде позбавлений статусу. Якщо він не буде виключений, це може бути використано для ліквідації всієї колегії», — резюмував Наумлюк.

  • Еміль Курбедынов захищає українських політвʼязнів у кількох політичних справах у Криму і Росії. Остання, в якій він прийняв доручення на захист, — справа військовополонених українських моряків.
  • Російський суд в анексованому Криму 7 грудня заарештував Курбедінова за повідомлення в соцмережі Facebook 2013 року. Його звинуватили в порушенні 20.3 статті Кодексу про адміністративні правопорушення Росії (пропаганда чи публічна демонстрація атрибутики або символіки екстремістських організацій).
  • Курбедінов 11 грудня вийшов із СІЗО в Сімферополі після 5 днів арешту і вирушив до Москви. Він повинен захищати одного з захоплених українських моряків — Богдана Небилицю.