Томос про автокефалію ПЦУ повернули в Україну

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Сувій Томосу про автокефалію Православної церкви України повернули в Україну після того, як 9 січня його підписали всі члени Синоду Вселенського патріархату в Стамбулі. Про це повідомив президент Петро Порошенко у Свято-Покровському кафедральному соборі у місті Рівне, де разом із патріархом Філаретом взяв участь у богослужінні.

«Ми вчора повернули його до Константинополя, щоби всі члени Синоду Вселенського патріархату скріпили своїми підписами Томос. А сьогодні вранці Томос повернувся до України. І рішенням предстоятеля з благословення його святості сьогодні він тут, у Рівному, з нами на молитві», — сказав Порошенко.

Далі документ внесли у храм та показали вірянам.

«Ось він — Томос, який чекали покоління українців. Томос, який дарував Українській церкві автокефалію. Томос, який заклав духовний фундамент під державотворення України. Томос, який дорівнює Акту або референдуму про незалежність України…», — додав глава держави.

  • Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос ще 5 січня. Церемонія відбулася в Патріаршому соборі Святого Георгія Побідоносця в Стамбулі. У ній брали участь предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, президент Петро Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій та члени Кабміну.
  • Уранці 6 січня в Стамбулі митрополиту Епіфанію вручили Томос про автокефалію ПЦУ — одразу після святкового різдвяного богослужіння, здійсненого Вселенським патріархом Варфоломієм і главою Православної церкви України Епіфанієм разом.
  • 7 січня Томос про автокефалію представили у Софії Київській. Пізніше зʼясувалося, що сувій Томосу тимчасово забрали з Софійського собору в столиці і відправили до Стамбулу на підпис членам Синоду.
  • Архиєпископ Евстратій (Зоря) пояснив, що члени Синоду поставили підписи на «публічній копії» для України. А оригіналом Томосу є текст, який «записаний і підписаний у Кодексі Вселенського Патріархату, тобто зібранні актів».