Суд залишив у силі рішення ЦВК про закриття виборчих дільниць на території Росії

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Суд залишив у силі рішення ЦВК про закриття виборчих дільниць на території Росії

U.S. Institute of Peace / Flickr

Шостий апеляційний адміністративний суд Києва відмовив у задоволенні чотирьох позовів, у яких оскаржувалося рішення Центральної виборчої комісії (ЦВК) про ліквідацію пʼяти виборчих дільниць України на території Росії. Про це theБабелю повідомили в прес-службі суду.

Міністерство закордонних справ обґрунтувало рішення закрити дільниці тим, що є загроза для українців під час виборів. Після цього це рішення було оскаржене в Касаційному адміністративному суді у складі Верховного суду. На рівні цього суду апеляція досі розглядається.

Суд вказав, що в матеріалах справи немає доказів, що позивачі-виборці зверталися із заявами, щоб тимчасово змінити місце голосування без зміни адреси виборчих дільниць у Росії. Крім того, вони не надали переконливих доказів планів перебувати на території Росії в день президентських виборів.

За даними прес-служб політичних сил, позивачі мали відношення до партій «Опозиційний блок», «Наші» і ініціативи «Опозиційна платформа — За життя».

В одному з рішень зазначається, що позивач не надав доказів порушення його прав як виборця, а лише посилався на плани партії «Наші» висунути його кандидатом на пост президента України (справа № 855/2/19).

  • У кінці грудня 2018 року Центральна виборча комісія внесла зміни до переліку закордонних виборчих дільниць. Зокрема рішенням ЦВК виборчі дільниці в Росії перенесли до посольств України в Грузії, Казахстані та Фінляндії.
  • Депутат Верховної Ради, лідер партії «За життя» Вадим Рабінович заявив, що подає до суду на Центральну виборчу комісію за це рішення.