Крок до наукової фантастики. На виставці CES 2019 представили навушники з функцією синхронного перекладу

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
Крок до наукової фантастики. На виставці CES 2019 представили навушники з функцією синхронного перекладу

Twitter / Waverly Labs

Пристрої для перекладу майже в реальному часі, які непомітно шепочуть на вухо під час розмови, поступово перестають бути прикладом наукової фантастики — компанія Waverly Labs на технологічній виставці CES 2019, що триває з 8 по 11 січня в Лас-Вегасі, представила свої навушники Pilot, які можуть виконувати синхронний переклад на 15 мов, пише AFP.

Ці навушники коштують від 180 до 250 доларів, і, якщо вони є в обох співрозмовників, кожен з них може спілкуватися рідною мовою.

Під час короткої демонстрації в Лас-Вегасі журналіст AFP, що говорив французькою, за допомогою цих навушників знайшов спільну мову з англомовним Ендрю Очоа, головою Waverly Labs.

Переклад здійснювався через хмарний сервіс смартфона Очоа, причому додаток також може створювати письмову транскрипцію розмови.

За словами очільника Waverly Labs, компʼютерні потужності в онлайн-центрах обробки даних інтерпретують сказане і надають відповідні переклади слухачам, які беруть участь у розмові.

Хто ще працює над технологією синхронного перекладу?

Універсальні синхронні перекладачі стають все більш доступними, а якість перекладу зростає завдяки збільшенню потужності і швидкості мобільних пристроїв, розвитку машинного навчання і якості технологій бездротового зʼєднання.

Китайська компанія TimeKettle на виставці CES представила навушники WT2, які працюють за тим же принципом, що і Pilot.

А пристрій Pocketalk, показаний на виставці японською фірмою Sourcenext, виключає смартфони з процесу перекладу, будучи окремим, автономним гаджетом. Розробники сподіваються, що цей пристрій стане хітом під час Олімпіади в Токіо в 2020 році.

Китайська компанія iFlytex, один з флагманів у галузі штучного інтелекту і розпізнавання голосу в Азії, представила на виставці Translator 2.0, який здатен робити переклади між китайською і 30 іншими мовами.

Тим часом, Google пропонує безкоштовне програмне забезпечення для перекладу, яке повʼязане з його навушниками Pixel, випущеними два роки тому.