«Правду не сховаєш». Порошенко запропонував РПЦ показати свій Томос про автокефалію

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
«Правду не сховаєш». Порошенко запропонував РПЦ показати свій Томос про автокефалію

Facebook / Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко під час виступу у Вінниці запропонував представникам Російської православної церкви, щоб вони продемонстрували свій Томос про автокефалію. Про це повідомляє прес-служба президента.

У Вінницю Порошенко прибув на подячний молебень з нагоди отримання Томосу про автокефалію Православної церкви України. Проводив молебень предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

«І ось зараз наша церква є канонічною, а нехай вони зараз самі розберуться, покажуть Томос ... А де їх Томос? Сталіним підписаний? Ось це все з цього й починалось. Правда — її не сховаєш», — сказав Порошенко.

Також Порошенко зазначив, що українцям мають бути відкриті двері до кожного храму.

«Українець не повинен питати, якого патріархату церква, тому що він до Бога йде», — підкреслив він.

  • Сувій Томосу про автокефалію Православної церкви України повернули в Україну після того, як 9 січня його підписали всі члени Синоду Вселенського патріархату в Стамбулі.
  • Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос ще 5 січня. Церемонія відбулася в Патріаршому соборі Святого Георгія Побідоносця в Стамбулі. У ній брали участь предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, президент Петро Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій і члени Кабміну.
  • Вранці 6 січня в Стамбулі митрополиту Епіфанію вручили Томос про автокефалію ПЦУ — одразу після святкового різдвяного богослужіння, вчиненого Вселенським патріархом Варфоломієм і главою Православної церкви України Епіфанієм разом.
  • 7 січня Томос про автокефалію представили у Софії Київській. Пізніше зʼясувалося, що сувій Томосу тимчасово забрали з Софійського собору в столиці і відправили до Стамбула на підпис членам Синоду.
  • Архієпископ Євстратій (Зоря) пояснив, що члени Синоду поставили підписи на «публічній копії» для України. А оригіналом Томосу є текст, який «записаний і підписаний у Кодексі Вселенського Патріархату, тобто зборах актів».