«Яку роль спорт зіграв у вашому житті?» та інші «дуже неприємні» запитання до бізнес-партнера президента Ігоря Кононенко у фільмі каналу «Прямий». Короткий переказ

Автор:
Гліб Гусєв
Дата:
«Яку роль спорт зіграв у вашому житті?» та інші «дуже неприємні» запитання до бізнес-партнера президента Ігоря Кононенко у фільмі каналу «Прямий». Короткий переказ

YouTube / Телеканал Прямий

У суботу, 12 січня на YouTube-каналі телеканалу «Прямий» вийшов годинний фільм-інтервʼю з Ігорем Кононенком — заступником голови фракції «Блок Петра Порошенка», бізнес-партнером і давнім другом президента. На момент публікації «Пʼять днів з Кононенком» зібрав в інтернеті пʼять тисяч переглядів. Автор картини, генпродюсер телеканалу NewsOne Василь Голованов, встиг розкритикувати свою роботу: фінальну версію, яку, за його словами, він не контролював, ведучий назвав «солодким рекламним творінням». Тим не менш, про його фільм багато говорять. Причин кілька. Перша — сам герой. Кононенко — закритий політик із неоднозначною репутацією. В різний час його звинувачували в тиску на органи влади та втручанні в роботу СБУ (у суді жодне з обвинувачень довести не вдалося). Друга причина — майже синхронні премʼєри компліментарного фільму про друга президента відразу на двох телеканалах: «5-му каналі» та «Прямому». Перший офіційно належить Порошенку, другий називають його тіньовим активом. Голованов, який очолює телеканал близького соратника Віктора Медведчука — Тараса Козака, каже, що премʼєра його картини на конкурентному каналі стала для нього сюрпризом. Переказуємо фільм максимально коротко.

День перший. Василь Голованов обіцяє, що глядачі побачать, як виглядає українська політика. Встановлюють камери, налаштовують освітлювальні прилади, підключають звук. Кононенко і Голованов інспектують дитячі установи Обухова в супроводі мера. На Кононенку біла сорочка і сірі штани. Навколо нього квадратом вишикувалися дітлахи, Кононенко в центрі. «Чудово, коли ми командними діями робимо добрі справи», — говорить він у мікрофон. Мер покладає державну руку на коротко стрижену голову дитсадківця. Усі переходять на спортивний майданчик.

— Яку роль спорт зіграв у вашому житті? — запитує Голованов.

Кононенко розповідає, що спорт допоміг, коли його отруїли ртуттю: він багато тренувався, і «виведення ртуті почалося природним шляхом». Медіа писали, що замах на Кононенка повʼязано з переділом нафтогазових родовищ. Можливо, зараз ми дізнаємося, хто і навіщо намагався його отруїти.

— Що ви відчуваєте, коли не виходить допомогти? — ставить питання Голованов.

День другий. Кононенко і Голованов заходять у Верховну Раду. Камера, освітлювальні прилади, звук. Голованов ставить питання. Чому обіцяли провести адміністративну децентралізацію, але не провели? Рада не проголосувала. Чи може «БПП» обʼєднатися з «Народним фронтом»? Може. Чому не виключили депутатів Мустафу Найєма, Світлану Заліщук, Сергія Лещенка з фракції? Вони самі повинні прийняти рішення. Хочете стати премʼєр-міністром? Поки що немає таких амбіцій.

День третій. Заміський будинок Кононенка. Камера, прилади, звук. Голованов, Кононенко та дружина Кононенка сидять у дворі в кріслах. Поруч два чайних столики, на чайних столиках — чай. Дружина Кононенка розповідає, як вони познайомилися в автодорожному інституті.

— У чому секрет ваших стосунків? — запитує Голованов.

День четвертий. Тенісна академія, яку Кононенко побудував під Києвом. Дорослі тренуються за гроші, діти — безкоштовно. Кононенко розповідає, скільки робочих місць створив, займаючись бізнесом (десять тисяч).

— Чому теніс? — ставить питання Голованов.

День пʼятий. Кононенко і Голованов відвідують Васильківське військово-технічне училище, де Кононенко проходив строкову армійську службу і познайомився з Петром Порошенком. Камера, прилади, звук. За кадром — ніжні звуки фортепіано. Кононенко і Голованов ідуть по казармі. На одному з ліжок, накрившись ковдрою з головою, спить солдат.

— Порушували дисципліну? — ставить питання Голованов.
— Були самоволки, — відповідає Кононенко. — До дівчат, звичайно. Молодий був, не одружений. Що цікавить 20-річного хлопця? Звичайно, дівчата.

Голованов дивиться в камеру і посміхається.

— Це точно увійде у фільм! — говорить він.