У Варшаві тисячі людей вшанували памʼять загиблого мера Гданська. Подібні мовчазні мітинги тривають в усій Польщі

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Тисячі людей у Варшаві вийшли на мовчазний мітинг у памʼять про мера Гданська Павла Адамовича, який помер у лікарні від отриманих поранень. Такі акції тривають у всій Польщі, пише RzeczPospolita.pl.

Мер Варшави Рафал Тшасковський повідомив про акцію і запросив на неї жителів столиці ще до того, як стало відомо про загибель Адамовича. Люди запалили свічки під гаслом «Стоп ненависть». Подібні зустрічі пройдуть у багатьох містах в усій Польщі.

Голова Місії України в ЄС Микола Точицький висловив свої співчуття у звʼязку зі смертю Адамовича на своїй сторінці в соціальній мережі.

«Мої думки з його сімʼєю і близькими. Україна стоїть разом з Польщею в ці дні скорботи.»- написав він.

  • Адамовичу було 53 роки. Він отримав серйозні поранення під час нападу 13 січня. Інцидент стався під час святкового концерту Великого оркестру Різдвяної допомоги в Гданську. Чоловік із бейджем «Преса» піднявся на сцену і вдарив Адамовича кілька разів ножем.
  • Нападником виявився 27-річний Стефан С. Він вдарив ножем мера три рази: у серце, черевну порожнину і діафрагму. Після нападу зловмисник взяв мікрофон і заявив, що «невинно сидів у вʼязниці», за що поклав відповідальність на партію «Громадянська платформа», членом якої є Адамович. За даними місцевих ЗМІ, чоловік сидів у вʼязниці за пограбування банку. Також повідомлено, що в нього проблеми з психікою. Йому загрожує від 25 років вʼязниці або довічне увʼязнення.
  • Адамовича реанімували на сцені відразу після нападу. У лікарні медикам довелося ще раз відновлювати серцебиття пацієнта. Під час операції знадобилася 41 порція крові (близько 18,5 л чистої крові).
  • Хірург Томаш Стефаняк розповів, що мер отримав серйозне поранення серця, пошкодження діафрагми та внутрішніх органів.
  • 14 січня Адамович помер у лікарні від отриманих травм.