Біологи знайшли пару «найбільш самотній жабі у світі». Тварину 10 років вважали останнім представником виду

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Болівійські біологи знайшли пару самцеві водної жаби на прізвисько Ромео, який вважався «найбільш самотньою жабою світу». Річ у тому, що 10 років вчені вважали Ромео останнім представником свого виду — Telmatobius yuracare. Тепер є шанс, що жаби Ромео та Джульєтта зможуть хоча б трохи виправити критичне становище виду.

Цей вид жаб мешкає переважно в Болівії. Природне середовище проживання — субтропічні або тропічні вологі гірські ліси, річки і прісноводні болота. Через вирубку лісів і скорочення їх місць проживання виду вже давно загрожує вимирання.

Як повідомляє екологічна організація Global Wildlife Conservation, Ромео провів останні 10 років у музеї природної історії міста Кочабамба, і науковці вже не сподівалися відновити вид.

Проте нещодавно четверо біологів вирушили в чергову експедицію у болівійські лісу і знайшли в струмках цілих пʼять жаб Telmatobius yuracare — трьох самців і двох самок. Усіх доставили в музей.

Одну з самок назвали Джульєттою і призначили її подругою Ромео. Вчені сподіваються, що жаби дадуть нащадків, які незабаром зможуть обжитися в дикій природі.

Зараз усі знайдені жаби проходять карантин і перевірку на різні хвороби.

  • У горах між Еквадором і Перу, на схилах на висоті понад 2 км виявили новий вид деревних жаб. Їхні передні лапи мають незвичайну особливість — кігтеподібну структуру в основі великого пальця, функція якої невідома. Кіготь може бути використаний для захисту від хижаків або, можливо, як зброя в боях між самцями.