У центрі Києва горить старовинний будинок. Небо затягнув густий дим, вогонь поширився на площу 700 квадратних метрів

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

У центрі Києва на вулиці Грушевського, 4Б, загорівся нежитловий триповерховий будинок. Пожежа почалася на горищі будівлі. Площа загоряння о 16:40 становила кілька сотен квадратних метрів. Про це з місця події повідомила спікер Державної служби з надзвичайних ситуацій Світлана Водолага.

Виклик надійшов о 15:21. На місці працюють 16 машин пожежної служби і близько 70 фахівців. Із суміжного житлового будинку почали евакуювати мешканців, оскільки вогонь вже дістався вікон.

«Через те, що в будинку деревʼяні перегородки, є великий ризик того, що вогонь поширитися на сусідні будівлі», — зазначила Водолага. О 16:40 вона уточнила, що «площа збільшилася до 800 кв. м».

Із сусіднього будинку евакуювали 12 мешканців.

Пізніше Водолага додала, що пожежу локалізували на площі 700 кв. м, рятувальники продовжують гасити вогонь.

Що це за будівля?

Будинок становить цінність як приклад ранньої забудови вулиці Грушевського біля вулиці Хрещатик, яка майже не збереглася. Також цей будинок є прикладом багатоетапної дореволюційної забудови Києва, проект належить відомому київському архітектору В. Ніколаєву. У формуванні сучасного вигляду будинку брали участь й інші київські архітектори — А. Шварценберг і С. Рикачов.

За словами активістки і екс-депутата Київради Олени Терещенко, пожежа в домі може бути підпалом, бо з 2009 року одна з будівельних компаній хоче побудувати на цьому місці висотку. З цієї причини будинок був доведений до аварійного стану. За словами Терещенко, міністерство культури вже двічі виносило питання про виключення дому з державного реєстру історичних памʼяток.